Bedrijven over de hele wereld bereiden zich voor op de komst van verplichte rapportage over duurzaamheid, zo blijkt uit de editie 2024 van KPMG’s Survey of Sustainability Reporting.
Uit het onderzoek blijkt dat duurzaamheidsrapportage onderdeel is geworden van de dagelijkse gang van zaken voor bijna alle 250 grootste bedrijven ter wereld, en een grote meerderheid van de 100 grootste bedrijven in elk land, gebied of rechtsgebied. De afgelopen twee jaar is het aantal bedrijven dat koolstofreductiedoelstellingen publiceert aanzienlijk toegenomen. Het aantal bedrijven dat rapporteert over biodiversiteit blijft lager, maar is sinds 2022 eveneens toegenomen.
Het onderzoek laat een groei zien in praktijken die binnenkort verplicht zullen zijn in sommige rechtsgebieden, waaronder de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van de EU. Het rapport bevat inzichten van KPMG member bedrijven en is gebaseerd op de expertise van KPMG-vakspecialisten wereldwijd.
Zes belangrijke trends uit het rapport
- Rapportage over duurzaamheid en het stellen van CO2-emissiedoelen is onderdeel geworden van de dagelijkse gang van zaken.
- Sommige bedrijven hebben hun praktijken al aangepast voorafgaand aan de overgang naar verplichte rapportage over duurzaamheid onder de CSRD van de EU.
- Dubbele materialiteit, vereist onder de CSRD, wordt nu gebruikt door de helft van de grootste bedrijven.
- Ondanks de stappen richting verplichte rapportage, worden vrijwillige richtlijnen en standaarden nog steeds veel gebruikt.
- Rapportage over biodiversiteit blijft toenemen.
- De adoptie van aanbevelingen van de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) is blijven toenemen, nu IFRS S2 klaar is om te ingevoerd te worden.
“Verplichte duurzaamheidsrapportage is bijna aangebroken. De EU voert haar CSRD in, over meerdere jaren, maar het KPMG-onderzoek naar duurzaamheidsrapportage uit 2024 suggereert dat veel bedrijven de maatregelen ervan aannemen voordat ze hiertoe verplicht zijn, zoals door dubbele materialiteitsbeoordelingen uit te voeren en vrijwillige rapportage af te stemmen op de openbaarmakingsvereisten. Het onderzoek toont aan dat duurzaamheidsrapportage voor bijna alle 250 grootste bedrijven ter wereld en een grote meerderheid van de 100 grootste bedrijven in elk land, gebied of rechtsgebied onderdeel is geworden van de dagelijkse gang van zaken. De afgelopen twee jaar is ook het percentage bedrijven dat koolstofreductiedoelstellingen publiceert, aanzienlijk toegenomen. Het percentage bedrijven dat rapporteert over biodiversiteit blijft lager, maar is sinds 2022 eveneens toegenomen. Hoewel veel grote bedrijven volgend jaar aan de verplichte vereisten voor duurzaamheidsrapportage zullen voldoen, toont het onderzoek aan dat veel andere bedrijven hun werk op dit gebied al eerder beginnen of uitbreiden. Er zijn uitstekende redenen om dit te doen, of het nu is om voor te bereiden op naleving van de regelgeving of om betere
informatie te bieden aan investeerders, klanten, werknemers, toezichthouders of andere belanghebbenden.”