Bedrijfslobbyisten zijn vijf keer zoveel vertegenwoordigers van vakbonden en ngo’s vertegenwoordigd tijdens de ‘vereenvoudigingsrondetafel’ van vandaag over de plannen van de Europese Commissie om wetten ter bescherming van werknemers en het milieu te verzwakken die nodig zijn om tragedies zoals de Rana Plaza-ramp te voorkomen.
Lobbyisten voor grote oliebedrijven zoals ExxonMobil en TotalEnergies behoren tot de 57 vertegenwoordigers van het bedrijfsleven die aan de rondetafel van de Commissie deelnemen – in vergelijking met slechts twee vertegenwoordigers van vakbonden en 10 ngo’s. Geen van de duurzame bedrijven die EU-wetgeving voor eerlijke en duurzame concurrentie hebben aangevraagd, werd uitgenodigd.
De vereenvoudigingsrondetafel wil het eerste ‘omnibusinitiatief’ in het Competitiveness Compass van de Commissie presenteren, dat de mogelijkheid omvat om twee belangrijke richtlijnen opnieuw te openen:
- Richtlijn inzake zorgvuldigheid inzake de maatschappelijke duurzaamheid (CSDDD) die vereist dat grote bedrijven risico’s van mensenrechten- en milieuschendingen identificeren en beperken, en om gevallen van deze impact te verhelpen wanneer ze zich voordoen. Het is van toepassing op ongeveer 5.500 EU- en niet-EU-bedrijven met ten minste 1.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van € 450 miljoen.
- Richtlijn inzake rapportage over de maatschappelijke duurzaamheid (CSRD) die bestaande wetten uitbreidt die grote bedrijven verplichten om te rapporteren over de impact van de activiteiten van het bedrijf op het milieu.
Voordat ze de vergadering van vandaag bijwoonde, sloot Isabelle Schömann, adjunct-secretaris-generaal van het Europees Vakverbond (EVV), zich aan bij een protest op het Schumanplein om alarm te slaan over de overname van het EU-beleid door bedrijven.
Het EVV roept de Europese Commissie op om eerder democratisch overeengekomen wetgeving, zoals de Corporate Sustainability Due Diligence Directive, die voldoet aan de klimaatdoelstellingen, niet openbaar te maken.
De Europese Commissie moet ook haar eigen Better Regulation-regels toepassen, die zich inzetten voor “op bewijs gebaseerde, transparante EU-wetgeving”. Voordat nieuwe wetten worden aangenomen, moet de Commissie ook een goede effectbeoordeling en evaluatie uitvoeren van bestaande wetgeving na de omzettingsfase.
Isabelle Schömann, adjunct-secretaris-generaal van het EVV: “Met een vergadering vol met lobbyisten van bedrijven is het duidelijk dat deze vereenvoudigingsrondetafel niet voldoet aan het mandaat van de Europese Commissie om te leveren voor het algemeen belang. Het stelt ook geen goede implementatie en handhaving voor, noch op bewijs gebaseerde beleidsvorming en is ontworpen om tot een vooraf bepaald besluit te komen ter wille van de vereenvoudiging.
“Dit is een dereguleringsagenda. Het algemeen belang en de mensenrechtendimensie worden volledig over het hoofd gezien ten gunste van de eisen van een paar grote bedrijven met een geschiedenis van het schenden van werknemersrechten en het vervuilen van het milieu.
“De CS3D en CSRD en taxonomie van de EU, die alleen van toepassing zijn op de allergrootste bedrijven, zijn ingevoerd na een lang proces van behoorlijke publieke consultatie, democratische controle en effectbeoordelingen. Ze mogen niet opnieuw worden geopend of herschreven via de achterdeur na een gemanipuleerde vereenvoudigingsrondetafel en een omninbusproces dat niet transparant of democratisch is en een Trojaans paard lijkt.
“Ik roep de Europese Commissie op om niet uit het oog te verliezen dat de CS3D, CSRD en taxonomie zijn ingevoerd om mensenrechten in bedrijfsactiviteiten te beschermen en te bevorderen, om een herhaling van tragedies zoals de Rana Plaza-ramp te voorkomen, waarbij meer dan 1.100 mensen omkwamen omdat bedrijven niet hun due diligence deden op misstanden in hun toeleveringsketens.”