Bambooder is vanmiddag tijdens de Circulair Challenge Award 2016 verkozen tot meest veelbelovende deelnemer van de eerste editie van de Circulair Challenge en ontvangt een cheque ter waarde van €50.000 euro. Negen startende ondernemingen kregen gedurende zes maanden de kans om hun product verder op te schalen. De deelnemers werden begeleid door Enginn incubator in samenwerking met Stichting DOEN en de Delta Development Group. Vandaag presenteerden zij hun resultaten aan een groter publiek tijdens de awarduitreiking.
De Circulair Challenge is een traject voor startende ondernemers binnen de circulaire economie en heeft als doel om innovaties zo snel mogelijk aan een klant te helpen. Binnen de circulaire economie worden materialen en spullen zo ontworpen en geproduceerd dat er na gebruik nooit afval ontstaat en grondstoffen in de productieketen blijven. Het is een noodzakelijke aanpak voor Nederland en de Wereld om ook in de toekomst iedereen van voldoende producten en diensten te kunnen voorzien en het milieu niet nog meer te beschadigen.
Voor veel grote bedrijven is de circulaire economie een nog onvermijdelijk nieuw te ontdekken gebied. De ondernemers van de Circulair Challenge helpen bedrijven een transitie naar de circulaire economie mogelijk te maken. Enginn heeft de capaciteiten en ambitie om de ondernemers van de Circulair Challenge te koppelen aan bedrijven in de gemeente Haarlemmermeer, waaronder de gehele regio Schiphol valt.
Bambooder produceert bio-based onderdelen van bamboevezels die kunnen concurreren met traditionele niet-duurzame materialen, zoals staal en plastic. Bamboe is een plant die snel groeit en bodemreinigende eigenschappen heeft als het goed wordt verbouwd. De vezels van bamboe zijn extreem sterk maar lastig te extraheren uit de plant. Bambooder heeft een techniek ontwikkeld die de vezels zeer zorgvuldig kan onttrekken aan de steel. Deze techniek kan binnenkort machinaal toegepast worden, waardoor Bambooder kan gaan opschalen.
Vanmiddag gaf één van de oprichters Almer van der Stoel een geweldige pitch waarmee hij de jury wist te overtuigen van de kwaliteiten en mogelijkheden van hun producten. De jury, bestaande uit Manon Klein van Stichting DOEN, Owen Zachariasse van de Delta Development Group, Martijn Schneider en Peter van Heerde van de Rabobank, zegt over Bambooder: ‘Bambooder heeft één van de sterkste business cases in de Circulair Challenge. Hun korte-termijn/lange-termijn werkbenadering toont hun ervaring en commerciële vaardigheden. Het feit dat ze hun producten al verkopen, bewijst dat ze een succesvolle businessketen kunnen managen’. Bambooder is hard op weg om dé circulaire ondernemer van morgen te worden.
Naast Bambooder hebben ook een aantal andere deelnemers een klant in de wacht gesleept. Zo heeft GrowX een financierder voor het gebouw waarin zij hun verticale landbouwconstructies willen gaan ontwikkelen. Ook heeft de Delta Development Group aangegeven zeer geïnteresseerd te zijn in een samenwerking met Adaptavate, Skytree, Bambooder en Hubbel. We mogen daarom concluderen dat de eerste editie van de Circulair Challenge Award 2016 een groot succes was.
De deelnemers werden gedurende de Circulaire Challenge gekoppeld aan een team van experts en mentoren. Ook volgden de deelnemers verschillende masterclasses om een goed circulair businessplan te kunnen ontwikkelen en om hun product verder te kunnen ontwikkelen. De awarduitreiking was een mooie afsluiting van de vijf maanden durende Circulair Challenge.
John Nederstigt, wethouder van de gemeente Haarlemmermeer, opende de spannende finale, waar elke deelnemer nog eenmaal mocht pitchen. Miguel Heilbron van Social Innovation Works trad op als moderator. De pitches werden afgewisseld door sprekers Maurits Groen, de nummer één in de duurzame top 100 van Trouw en Owen Zachariasse van de Delta Development Group.
Manon Klein, programmamanager bij Stichting DOEN en jurylid zegt over de Circulair Challenge: ‘Enginn brengt gevestigde namen uit de bouwwereld samen met de lef en creativiteit van startende bedrijven. Hiermee daagt Enginn de hele bouwsector uit om van de regio Haarlemmermeer dé circulaire hotspot van Nederland te maken. DOEN gelooft in deze ondernemende aanpak, die bijdraagt aan de groene wereld die zij voor ogen heeft en steunt Enginn daarom bij het realiseren van dit baanbrekende project’.
Ook Owen Zachariasse van de Delta Development Group steunt de Circulair Challenge: ‘De Delta Development Group support de Circulair Challenge, omdat onze planeet, onze samenleving en onze economie allen voor ongekende uitdagingen staan. Meer dan ooit zijn tegendraadse technologieën nodig die de circulaire economische groei en ontwikkeling kunnen voeden en stimuleren.