Ballast erkent in de code verantwoordelijk te zijn voor werknemers van toeleverende bedrijven. Er mag geen kinderarbeid voorkomen en de vakbondsvrijheid moet zijn gegarandeerd. Voorts moeten het loon, de arbeidsomstandigheden en de arbeidstijden in het betrokken land een fatsoenlijk niveau hebben.
Ballast Nedam voegt zich daarmee in de rij van Ikea en Skanska in Zweden en Faber-Castell en Hochtief in Duitsland. Bestuursvoorzitter R. Kottman tekende de code met voorzitter R. de Vries van FNV Bouw en tevens van IBBH. Enkele Nederlandse multinationals hebben wel eigen regels voor hun gedrag, maar deze zijn niet vastgelegd in een overeenkomst met vakbonden, aldus FNV Bouw.
Het internationale bouwconcern (met 7000 werknemers) zegt deze principes al in zijn vaandel te voeren. ‘Het nieuwe is vooral dat we jaarlijks de naleving controleren waarbij we eventuele overtredingen bespreken’, aldus F. Gerrits, directeur personeel en organisatie van Ballast Nedam. ‘Het is dus zaak de afspraken goed in te peperen bij alle managementlagen. Dat is met name een organisatorische zaak.’
De internationale bouwvakbond IBBH heeft de ervaring dat vakbonden in ontwikkelingslanden veel steun hebben van een gedragscode . De multinational spoort de bedrijven in deze landen aan tot goede afspraken met de vakbond, op straffe van verlies van een contract.