Vandaag heeft B Lab nieuwe standaarden voor B Corp certificering gepresenteerd. Deze vernieuwing, de meest ingrijpende in de 19-jarige geschiedenis van de organisatie, is bedoeld om bedrijven wereldwijd aan te zetten tot concrete actie op het gebied van urgente sociale en ecologische uitdagingen.

In een tijd waarin de klimaatcrisis verergert en sociale ongelijkheid toeneemt, bieden de nieuwe standaarden bedrijven duidelijke richtlijnen om betekenisvolle en meetbare stappen te zetten voor mens en planeet. Daarmee wordt de lat voor alle bedrijven hoger gelegd, met B Corps als koplopers. De standaarden dienen als open-source blauwdruk voor verantwoord leiderschap en zijn gratis beschikbaar via het B Impact Platform.

De nieuwe standaarden – inmiddels de zevende versie – bouwen voort op het succes van de wereldwijde B Corp beweging. Ze stimuleren bedrijven om hun impact te vergroten en gezamenlijk te werken aan gedeelde sociale en ecologische doelen. Met bijna 10.000 gecertificeerde bedrijven in 100 landen, samen goed voor bijna 1 miljoen werknemers in 160 sectoren, bereikt de beweging een cruciaal kantelpunt met ongekend potentieel voor positieve verandering in de economie.

Na een meerjarig consultatietraject met diverse belanghebbenden introduceert B Lab nieuwe eisen die voor alle B Corps gelden. Daarbij wordt afgestapt van het traditionele puntensysteem en overgestapt op verplichte prestaties binnen zeven essentiële thema’s. Dit zorgt voor een meer holistische benadering van impact en vergroot de transparantie en duidelijkheid voor het publiek.

De zeven impact thema’s zijn:

  • Purpose & Stakeholdergovernance: Handelen vanuit een duidelijk omschreven missie (‘purpose’) en de belangen van alle stakeholders in besluitvorming verankeren. Toezicht op de voortgang op de sociale en ecologische domeinen borgen.
  • Klimaatactie: Ontwikkelen van een actieplan om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C, met – voor grotere bedrijven – verplichte rapportage van broeikasgasemissies op basis van science based targets.
  • Mensenrechten: Inzicht krijgen in de mogelijke risico’s op gebied van mensenrechten, binnen de eigen activiteiten en toeleveringsketen, en daar preventief op handelen.
  • Eerlijk Werk: Zorgen voor kwalitatief goede banen, eerlijke beloning, een positieve werkomgeving en het betrekken van medewerkers bij besluitvorming.
  • Milieu & Circulariteit: De milieu-impact in kaart brengen voor zowel de eigen operatie als van de keten en actief actie ondernemen om impact te verminderen.
  • Rechtvaardigheid, Gelijkheid, Diversiteit & Inclusie: Inclusieve en diverse werkplekken bevorderen en bijdragen aan rechtvaardige en gelijkwaardige gemeenschappen.
  • Beleidszaken & Collectieve Actie: Deelnemen aan gezamenlijke inspanningen om systeemverandering te stimuleren, en te pleiten voor beleid dat positieve sociale en milieuresultaten oplevert. En voor de grootste bedrijven: openbaar maken van
    belastingrapporten per land.

In een tijd van toenemende regelgeving en maatschappelijke druk, bieden de nieuwe standaarden een helder pad voor bedrijven die zich willen blijven inzetten voor mens en planeet. Ze sluiten aan op erkende duurzaamheidsinitiatieven zoals het Global Reporting Initiative (GRI), Science Based Targets Initiative (SBTi) en de Fairtrade certificering, zodat bedrijven zich kunnen focussen op wat ertoe doet: het creëren van waarde voor álle stakeholders.

Hoewel B Corp certificering bevestigt dat een bedrijf voldoet aan hoge standaarden op sociaal en ecologisch gebied, stopt het werk daar niet. Voortdurend verbeteren is een kernprincipe van de nieuwe standaarden. Bedrijven moeten na 3 en 5 jaar laten zien dat ze vooruitgang boeken, wat ondernemers de handvatten geeft om hun positieve impact voortdurend te versterken.

“Op een moment dat sommige leiders zich terugtrekken, moet het bedrijfsleven juist vooruitgang boeken. Dit is geen eenvoudige update; het is een fundamentele herziening van wat zakelijke impact betekent in deze tijd,” aldus Clay Brown, Co-Lead Executive van B Lab Global. “De nieuwe standaarden van B Lab bieden een routekaart voor leiderschap op sociale en ecologische thema’s, juist nu die het hardst nodig is.”

“Na vier jaar, twee openbare consultaties en 26.000 reacties van bedrijven, experts en het publiek, zijn wij ervan overtuigd dat deze standaarden duidelijk, ambitieus en in staat zijn om de norm wereldwijd te verhogen,” zegt Judy Rodrigues, Director of Standards van B Lab Global. “We kijken ernaar uit om met onze community samen te werken aan de implementatie en het creëren van momentum voor systeemverandering.”

Tessa van Soest, Executive Director van B Lab Benelux”In een wereld nu al onderhevig aan een klimaatcrisis, met jaarlijks enorme verliezen aan biodiversiteit, waar sociale ongelijkheid almaar toeneemt, blijft adequate wetgeving achter. B Lab biedt met deze vernieuwde B Corp standaarden bedrijven juist een duidelijk framework om impactvol te ondernemen. Actueel, consistent en toekomstgericht. “Een kompas om purpose en profit samen te laten gaan en dit wereldwijd de norm te maken.”

 

Tessa van Soest, Executive Director van B Lab Benelux, deelt aan de hand van vier vragen waarom deze vernieuwing noodzakelijk is, wat het betekent voor bedrijven en hoe de nieuwe standaarden bijdragen aan een toekomst waarin impactvol ondernemen de norm is.

Bekijk ook de video: