Klimaatbescherming is bescherming van mensen – dit wordt vooral duidelijk, kijkend naar de dramatische overstromingssituatie in Midden- en Oost-Europa. Deze overstromingen zijn het gevolg van de klimaatverandering volgens wetenschappelijke kennis. Daarom moet de verdere opwarming dringend worden gestopt – door over te schakelen op het gebruik van hernieuwbare energie en het verminderen van CO2-emissies. “Een ‘gewoon verder’ zou fataal zijn. Daarom is het ons al lang duidelijk dat we actie ondernemen”, verklaart Antje von Dewitz, CEO van VAUDE. Al vele jaren streeft het outdoormerk wetenschappelijk onderbouwde klimaatdoelen na en laten daardoor zien dat bedrijven effectief mee kunnen werken aan klimaatbescherming. Om aan de 1,5 graadgrens te voldoen, heeft VAUDE zich gecommitteerd aan een ambitieuze Net Zero-klimaatstrategie, die nu is gevalideerd door het Science Based Targets Initiative (SBTi).
De klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen van onze tijd. Onder welke klimatologische omstandigheden we in de toekomst zullen leven, hangt sterk af van wat we vandaag doen om het klimaat te beschermen – dat zegt de klimaatwetenschap heel duidelijk. Daarom heeft VAUDE de klimaatbescherming binnen het hele bedrijf met de hoogste prioriteit verankerd, zowel in de vestiging in Tettnang als in de wereldwijde productie. “Wij willen ons steentje bijdragen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat betekent dat we onze emissies van broeikasgassen jaar na jaar verminderen om in 2040 als bedrijf Net Zero te bereiken. Wij steken hier al onze kracht, moed en pioniersgeest in”, aldus Antje von Dewitz.
VAUDE op weg naar Net Zero
Op basis van de mondiale klimaatbalans heeft VAUDE nu een langdurige, door SBTi gevalideerde klimaatstrategie opgesteld met als doel om in 2040 ‘Net Zero’ in de gehele waardeketen te bereiken – en daarmee de doelstelling van 1,5 graad te halen. Net Zero betekent het vinden van een evenwicht tussen de door de mens veroorzaakte emissies van broeikasgassen en de afbouw van deze klimaatschadelijke emissies die in de atmosfeer vrijkomt. “Om een goed gefundeerde routekaart te hebben, werden mondiale gegevens geregistreerd en in de volgende stap berekend hoeveel emissies er over welke periode moesten worden verminderd”, legt Hilke Patzwall, hoofd Duurzaamheidsmanagement van VAUDE, uit.
Hieruit zijn twee belangrijke doelstellingen opgesteld:
- Tot 2030: 50 procent minder emissies (ten opzichte van basisjaar 2019)
- Tot 2040: 90 procent minder emissies (ten opzichte van basisjaar 2019)
Na het bereiken van de Net Zero-doelstelling, zal de resterende 10 procent, die ondanks alle inspanningen niet kan worden vermeden, worden gecompenseerd door middel van op de natuur gebaseerde klimaatbescherming. Hierdoor voldoet VAUDE als bedrijf met al haar producten aan de hoge Net Zero-eisen. “Door renaturatie zoals bijv. het vernatten van heidevelden zorgen we voor CO2-binding in de natuur en beschermen we tegelijkertijd andere planetaire grenzen zoals biodiversiteit en water. Dat gaat ons erg aan het hart”, aldus Hilke Patzwall.
Met het doel om in 2040 Net Zero te bereiken, loopt VAUDE vooruit op de doelstellingen van het klimaatbeleid. Ter vergelijking: Duitsland wil in 2045 Net Zero bereiken; de Europese Unie heeft als onderdeel van de Green Deal afgesproken om tegen 2050 geen netto broeikasgassen meer uit te stoten.
Welke mijlpalen heeft VAUDE al bereikt?
De klimaatbalans voor het boekjaar 2023, die onlangs in het nieuwe duurzaamheidsrapport werd gepubliceerd, toont dat VAUDE haar emissies al aanzienlijk heeft verminderd. Het is VAUDE gelukt de totale emissies in 2023 (in vergelijking tot 2019) met 30 procent te verminderen, terwijl de omzet in dezelfde periode met 32 procent steeg. Zo zijn bijvoorbeeld de emissies van het wagenpark en verwarming met 36 procent verminderd ten opzichte van 2019. Een belangrijke bijdrage levert het gebruik van 100 procent groene stroom in het Duitse hoofdkantoor op. Het grootste en meest uitdagende besparingspotentieel bij VAUDE ligt echter in de materiaalkeuze van de producten en het gebruik van energie in de supply chain.
Outdoorproducten van gerecyclede en hernieuwbare materialen
De overstap van fossiele grondstoffen naar gerecyclede en hernieuwbare materialen heeft al enorme besparingen opgeleverd. In de huidige zomercollectie is 75 procent van de items gemaakt van meer dan 50 procent gerecycled of hernieuwbaar materiaal. Om de fossiele grondstoffen bij de materiaalproductie verder te verminderen, heeft VAUDE zichzelf een nieuw, nog ambitieuzer doel gesteld: in 2030 moet 90 procent van alle VAUDE-producten voor 85 procent bestaan uit gerecyclede of hernieuwbare materialen.
Overstappen op emissiearme energiebronnen in de supply chain
Verreweg het grootste deel van de emissies ontstaat bij de productie van de materialen die in VAUDE-producten worden verwerkt. Ook hier heeft VAUDE aanzienlijke besparingen bereikt: in 2023 waren er al 30 procent minder emissies vergeleken met 2019. Om de energietransitie bij mondiale toeleveringsbedrijven te bevorderen zijn er sterke partnerschappen nodig. Sinds 2021 zet VAUDE zich er samen met negen andere outdoormerken voor in om ervoor te zorgen dat leveranciers in het kader van het Carbon Reduction Project overstappen van steenkool naar emissiearme energie. Daarnaast worden er energie-efficiëntiemaatregelen geïmplementeerd, bijvoorbeeld het gebruik van verfmachines met lagere emissies. “Wij zullen consequent hiermee doorgaan. Met het oog op de voortschrijdende klimaatverandering zegt de wetenschap dat er geen alternatief is voor Net Zero. We hebben nog steeds manoeuvreerruimte, maar er is steeds minder tijd. Daarom is het zo belangrijk dat velen in actie komen en deze dringend noodzakelijke transformatie voortzetten. Samen kunnen we het voor elkaar krijgen”, roept Antje von Dewitz op.