De Amsterdamse start-up The Great Bubble Barrier is de winnaar van de Postcode Lottery Green Challenge 2018. Tijdens de finale wist de 29-jarige Anne Marieke Eveleens de internationale jury te overtuigen met haar ‘Bubble Barrier’, een revolutionair luchtbellengordijn om de plasticsoep in onze oceanen te bestrijden. Als winnaar krijgt zij een cheque van 500.000 euro om haar groene innovatie verder te ontwikkelen.
De tweede plaats is voor Ann Runnel en haar start-up Reverse Resources uit Estland, een recylcemarktplaats voor de textielindustrie. Als runner-up wint Ann 200.000 euro. De overige drie finalisten gaan ieder met 100.000 euro naar huis. Hiermee komt de totale prijzenpot van een van de grootste duurzaamheidscompetities ter wereld op 1 miljoen euro. Naast het prijzengeld krijgen alle vijf de finalisten een half jaar coaching van experts om hun zakelijke kansen te vergroten.
Om de plasticsoep aan te pakken heeft The Great Bubble Barrier een luchtbellenscherm voor rivierbeddingen ontwikkeld dat plastic afvangt voordat het in zee terecht komt. Ongeveer 80% van het plastic in de zee stroomt via rivieren de oceaan in. Deze vinding perst lucht onder hoge druk door een geperforeerde buis op de rivierbodem. Hierdoor ontstaat een gordijn aan luchtbellen dat zowel de stroom van plastic afval aan het wateroppervlak als de zwevende microdeeltjes onderwater blokkeert. Langs het luchtbellengordijn drijft het plastic naar de waterkant waar het wordt afgevangen voor recycling.
Anne Marieke Eveleens (29): “Dat ik hier nu als winnaar sta, had ik nooit durven dromen! Het prijzengeld helpt ons om nieuw talent aan te trekken, maar ook een eigen afvangsysteem voor plastic te ontwikkelen. Daarnaast kunnen we nu een ‘Bubble Barrier’ in Nederland in gebruik nemen. Geweldig!”
Runner-up prijs voor Reverse Resources
100.000 euro voor AquaBattery, LettUs Grow en AlgiKnit
De prijzen van 100.000 euro zijn gegaan naar de eveneens Nederlandse start-up AquaBattery, die een energieopslagsysteem heeft ontwikkeld dat werkt op basis van water en tafelzout in plaats van schaarse en dus dure grondstoffen. LettUs Grow uit het Verenigd Koninkrijk en hun revolutionaire stadslandbouwmethode en naar de Amerikaanse start-up AlgiKnit die maakt vezels van kelp, een zeewiersoort, die gesponnen worden tot vezelgaren om de sterk vervuilende textielindustrie te veranderen in een circulaire economie.
Recordaantal inzendingen
Dit jaar dienden een recordaantal van 845 ondernemers vanuit 100 landen hun duurzame ondernemingsplan in om klimaatverandering tegen te gaan. Vorig jaar won de Rwandese start-up EarthEnable 500.000 euro met een duurzaam alternatief voor cement.