Vanaf nu levert Schüco alle aluminium profielen in Nederland enkel in een zogenoemde Low Carb-variant. Deze duurzamere variant is voorzien van een EPD (Environmental Product Declaration) dat garandeert dat er bij de toepassing 37% CO2e wordt bespaard ten opzichte van reguliere aluminium profielen. Dit wordt bereikt door een duurzamer productieproces en het gebruik van gerecycled materiaal. “Soms is het gewoon een kwestie van doen”, zegt Ed Kelder, General Manager Schüco Nederland. “Bij ons is de duurzamere variant van onze profielen voortaan de standaard. Die keuze hebben we heel bewust gemaakt. Duurzaam bouwen moet de norm worden. Als je voorop wil lopen in duurzaamheid en circulariteit, is dit een logische stap.”
CO2-besparen wordt vanzelfsprekend
In de overgang naar een circulaire economie is aluminium een cruciaal materiaal. Het staat bekend om zijn uitzonderlijke duurzaamheid en recycleerbaarheid. Door aluminium profielen met lage CO2-emissie (Low Carb) de standaard te maken, wordt duurzaam bouwen nog vanzelfsprekender.
Ed Kelder: “We willen deze keuze zo makkelijk mogelijk maken voor investeerders, architecten, aannemers, gevelbouwers en eindgebruikers. Eigenlijk leggen we een nieuwe norm neer. Niet alleen standaard hoogstaande kwaliteit en 100% herbruikbaarheid, maar nu dus ook emissiebesparing. De Low Carbon variant vermindert de ecologische voetafdruk van projecten aanzienlijk en stimuleert het inzamelen en gebruik van gerecycled aluminium. En kun je nóg een stap extra maken, dan is er de Ultra Low Carb-variant. Met een CO2e –besparing tot wel 68%.”
De introductie van de Low Carb-variant als standaardproduct past in de duurzaamheid- en circulariteitsvisie van Schüco, welke men met diverse producten en diensten samenbrengt onder het initiatief Carbon Control. Dit modulaire bouwsteenprincipe maakt gebouwspecifieke CO2-reductie in alle fasen van de bouw mogelijk. Schüco wil als organisatie in 2040 geheel emissievrij zijn.
Zorgvuldig toewijzingsproces
De distributie van Schüco Low Carbon (LC) en Ultra Low Carbon (ULC) profielen verloopt via een toewijzingsproces. Essentieel hierbij is dat bestelde profielen op de meest efficiënte manier en via de kortste route hun bestemming bereiken. Om dit te waarborgen, maakt het bedrijf geen onderscheid tussen de verschillende materiaalkwaliteiten van Schüco Standaard Aluminium, Schüco Low Carbon Aluminium en Schüco Ultra Low Carbon Aluminium voor opslag en levering.
Ed Kelder: “Dit is ook niet nodig, omdat de materiaalkwaliteiten chemisch, mechanisch en geometrisch identiek zijn. De relevante CO₂-besparing wordt vooraf, tijdens de productiefase, gerealiseerd.”
Low Carbon en Ultra Low Carbon Aluminium hebben een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot en daardoor een lager Global Warming Potential (GWP) dan standaard aluminium. De fysiek geleverde profielen kunnen daarom bestaan uit elke aluminium variant, echter met dezelfde kwaliteit. Bestelde LC- of ULC-profielen garanderen echter een overeenkomstige CO2e-besparing voor het bouwproject en bevorderen het gebruik van gerecycled materiaal. Dit proces wordt extern gecertificeerd door DEKRA.
Schüco zet zich in om het aandeel hergebruikt aluminium op de markt te verhogen en voornamelijk in de lokale levenscyclus te behouden.
Ed Kelder licht toe: “We willen hiermee bereiken dat duurzaamheid een houding wordt en niet zomaar een trend die je volgt omdat het nu even ‘in’ is.”
Gevelbouwers die werken met Schüco, en daarmee de Low Carb aluminium profielen, kunnen dit kenbaar maken in hun communicatie en krijgen bovendien een officieel certificaat uitgereikt. Deze certificaten kunnen desgewenst gedeeld worden met hun opdrachtgevers.