Verduurzamen staat steeds hoger op het prioriteitenlijstje van veel bedrijven. Niet zonder reden. Het is niet alleen voor zowel de consument als de ondernemer steeds belangrijker geworden om te verduurzamen, maar het wordt ook nog eens van ze verwacht. De overheid doet er alles aan om ondernemers te stimuleren bij het verduurzamen van hun werkzaamheden en bedrijfspanden. Omdat steeds meer bedrijven voor zonnepanelen kiezen, is de zogenaamde sde subsidie zonnepanelen in het leven geroepen. De SDE++ is een exploitatiesubsidie. Het mes snijdt zo dus aan twee kanten. Je krijgt subsidie over de zakelijke energie die je opwekt. Dit biedt voordelen, maar ook enkele nadelen. Daarom is het belangrijk om je eerst goed in te lezen over deze subsidie. Zo weet je zeker dat je straks de beste keuze maakt.
Kies de juiste leverancier
Ben je op zoek naar zonnepanelen bedrijfspand? Kies dan in elk geval zeker voor de juiste leverancier. Ga op zoek naar een leverancier die niet alleen de zonnepanelen kan leveren en installeren, maar ook op de hoogte is van de SDE++ subsidie en deze voor je kan aanvragen. Zo heb je eigenlijk nergens omkijken naar en geniet je wel direct van een zeer hoog rendement. Je verduurzaamt het pand in één klap en kan je volledig focussen op het ondernemen zelf. Dat is het voordeel van de juiste leverancier. Neem dus echt de tijd om de juiste personen te vinden om dit project voor jou te realiseren. Zo bespaar je jezelf een hoop werk, hou je tijd over voor andere belangrijke zaken en geniet je enkel van de bijkomende voordelen.
Wat is de SDE++ subsidie?
Maar wat houdt de SDE++ subsidie precies in? Zoals we eerder al aangaven is dit een exploitatiesubsidie. Je ontvangt dus enkel subsidie over de exploitatieperiode. De periode dat je de zonnepanelen dus daadwerkelijk gebruikt. De hoogte van de subsidie hangt dan ook voor een groot deel af van hoeveel hernieuwbare energie er wordt opgewekt. Hoe meer energie er opgewekt wordt, hoe hoger de subsidie zal zijn.
Deze subsidie is niet voor niets in het leven geroepen. De overheid probeert de broeikasgassen in ons land drastisch te verminderen de komende jaren. Om de doelen te behalen is het belangrijk dat iedereen zijn of haar steentje bijdraagt. Zeker bedrijven kunnen hier een groot aandeel in hebben. Met de SDE++ subsidie stimuleert de overheid bedrijven en non-profitorganisaties om grootschalig energie uit hernieuwbare bronnen te halen en zo de uitstoot van CO2 te verminderen.
Voordelen SDE-subsidie
De SDE-subsidie levert tal van voordelen op voor ondernemers. We bespreken de drie belangrijkste voordelen:
1. Bespaar geld
De belangrijkste reden om van de subsidie gebruik te maken is natuurlijk het feit dat je hier flink geld mee kunt besparen. Het maakt de aanschaf van zonnepanelen veel aantrekkelijker, omdat je gedurende de looptijd een groot deel van het te betalen bedrag weer terugkrijgt. Hierdoor kost de installatie uiteindelijk vrij weinig en geniet je bovendien van een lagere energierekening doordat je grotendeels zelf energie opwekt. Zelfs als je het onderhoud en de reiniging van de installatie meerekent, blijft de SDE-subsidie financieel gezien erg aantrekkelijk.
Om te berekenen hoeveel geld je kunt besparen dankzij de SDE-subsidie, is het belangrijk dat je een berekening laat uitvoeren op basis van jouw persoonlijke situatie. Je kunt dit vrijblijvend aanvragen bij de leverancier van de panelen. Zo weet je precies wat je kunt verwachten en tot hoeveel besparing zakelijke zonnepanelen in combinatie met de SDE++ subsidie kan leiden.
2. Beter voor het milieu
Wat is de belangrijkste reden om voor zakelijke zonnepanelen te kiezen? Natuurlijk is het financiële voordeel van belang, maar uiteindelijk doe je het voor de wereld om je heen. Het is een manier om het duurzame karakter van jouw bedrijf te tonen en je steentje bij te dragen aan het milieu. Toch vinden veel bedrijven het lastig om deze keuze te maken. Simpelweg omdat de installatie van zonnepanelen erg veel geld kost. Dat is dan duurder dan kiezen voor grijze energie. De SDE-subsidie heft dit verschil op. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om voor zakelijke zonnepanelen te kiezen en hoef je geen keuze meer te maken tussen het milieu en je portemonnee.
3. Langere looptijd
Je ontvangt de subsidie zolang je hernieuwbare energie opwekt. Als je de vergoeding krijgt toegekend, ben je ervan verzekerd dat je de komende vijftien jaar uit dit potje krijgt betaald. Door de langere looptijd zie je dat je in de praktijk vaak nog meer financieel voordeel geniet. Meestal is de terugverdientijd namelijk al voorbij en ontvang je nog altijd subsidie. Dit betekent dat je dus uiteindelijk zelfs winst kunt maken over jouw investering.
Zijn er ook nadelen?
Ook aan een SDE++ subsidie zitten uiteraard nadelen verbonden. Dat geldt immers voor bijna alle beslissingen die je maakt in het leven. Wel zijn wij van mening dat de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen. Het grootste nadeel is misschien toch wel dat de aanvraag veel tijd in beslag kan nemen. Zeker als je hier zelf geen verstand van hebt. Daarom is het belangrijk dat je een partij inschakelt die dit uit handen neemt. Zo weet je zeker dat het soepel verloopt en op de juiste manier wordt gedaan.