Steeds meer mensen kiezen ervoor om duurzaam te ondernemen. Het is een echte opkomende trend geworden. Maar wat is dit dan eigenlijk? Duurzaam, of ook wel Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) worden in Nederland vaak als synoniemen gebruikt. Men verstaat hieronder op die manier ondernemen dat de aandacht voor milieu, sociaal-ethische en winst gebalanceerd is en afgestemd is op de verwachtingen van de belanghebbenden (stakeholders) van de onderneming. Eén manier waarop duurzaam ondernemen zich vertaalt is in duurzaam beleggen. Maar wat is dit nou eigenlijk en hoe doen beleggers dit?
Wat is duurzaam beleggen?
Even heel makkelijk gezegd is duurzaam beleggen investeren in bedrijven die rekening houden met meer doelen dan zoveel mogelijk dividend creëren voor de aandeelhouder(s). Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld ook te kijken naar de impact van het bedrijf op het milieu, het personeel of de impact op de maatschappij. Duurzaam beleggen gaat dus zeker niet alleen over het klimaat en milieu, maar ook over de maatschappij en hoe een bedrijf zijn eigen werknemers behandelt. Vaak is het net wat lastiger om een bedrijf op deze criteria te beoordelen, maar ook dat hoort bij het leren beleggen. Er kan bijvoorbeeld onderscheidt worden gemaakt tussen verschillende opties om duurzaam te beleggen.
Opties om duurzaam te beleggen
Jochem Harkema, auteur van het boek “Duurzaam beleggen voor dummies” en analist duurzaam beleggen voor de ING onderscheidt vier categorieën beleggen als het gaat om duurzaam ondernemen.
– De “niet”-variant, dit houdt in regulier beleggen zonder rekening te houden met duurzaamheid. Dit is hoe het van oudsher werd gedaan en er zijn beleggers die hier nog niet vanaf willen stappen.
– Bewust beleggen, hierbij vermijdt een belegger de “foutste” bedrijven. Dit kunnen verschillende soorten bedrijven zijn. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die handelen in tabak, wapens of kolen of bedrijven die er om bekend staan nog aan kinderarbeid te doen bijvoorbeeld.
– Duurzaam beleggen, deze vorm van beleggen houdt in dat een belegger bewust kiest voor bedrijven waar hij of zij wel en niet in investeert.
– Impactbeleggen, deze vorm van beleggen houdt in dat een belegger investeert in bedrijven die daadwerkelijk een positief effect hebben op mens en milieu.
Wat levert duurzaam beleggen op?
Wat de meeste beleggers natuurlijk belangrijk vinden is: wat levert het op? Hier zijn verschillende studies over uitgevoerd, bijvoorbeeld door de Universiteit van Oxford. Uit deze onderzoeken kwam naar voren dat over het algemeen als een belegger zijn geld voldoende spreidt over duurzame bedrijven, deze gemiddeld evenveel winst behaalt als een “normale” belegger. Uit 88 procent van deze studies bleek zelfs dat duurzame bedrijven beter presteren. Toch heeft beleggen in duurzame bedrijven ook nog de zelfde risico’s als “normaal” beleggen, garantie op winst is er nooit.
In Nederland verdubbelde de beleggingen in duurzame fondsen tussen 2015 en nu, blijkt uit een onderzoek van de VBDO. Inmiddels is een op de vijf belegde euro’s geïnvesteerd in een duurzaam fonds of een bedrijf. Een groot voordeel aan investeren in bedrijven die een positieve impact hebben op mens, milieu en maatschappij is dat als steeds meer beleggers dit doen, het voor bedrijven die geen positieve impact hebben moeilijker wordt om hun aandelen kwijt te raken. Zo kunnen beleggers bedrijven uiteindelijk zelfs dwingen om zich aan te passen.
Om dit artikel dus even kort samen te vatten, duurzaam beleggen is investeren in bedrijven die rekening houden met meer doelen dan zoveel mogelijk dividend creëren voor de aandeelhouder(s). Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld ook te kijken naar de impact van een bedrijf op het milieu, het personeel of de maatschappij. Er zijn verschillende opties om duurzaam te beleggen; de “niet” variant, bewust beleggen, duurzaam beleggen en impactbeleggen. Ook levert duurzaam beleggen over het algemeen hetzelfde op als “normaal” beleggen. Al zou de impact van duurzaam beleggen wel hoger kunnen zijn omdat beleggers gezamenlijk de kracht hebben om bedrijven een duwtje in de goede richting te geven. Iedereen kan duurzaam beleggen, de mogelijkheid is er altijd. Het is alleen aan u of u dat wilt.