ISS, Leo Catering en Sodexo committeren zich aan de doelstelling van Wakker Dier om dierlijke producten voor een groot deel te vervangen door planten. Daarmee hebben alle grotere bedrijfscateraars zich nu aangesloten. Collin Molenaar van Wakker Dier: “Geweldig nieuws, want veel Nederlanders willen minder vlees eten en een plantaardige lunch is een goed begin. Deze cateraars maken dat nu nog makkelijker.”

Dit zijn de deelnemende cateraars: Albron, Appèl, Cater Concept, Cirfood, Compass Group, Food&i, Holie Pizza, Hospitalents, ISS, Leo Catering, Rootz Kitchen, Sodexo, Van Leeuwen Catering, Vermaat en Vitam. Door fusies is deze lijst korter dan de vorige keer dat Wakker Dier hierover berichtte, maar het totale aantal gasten dat bij deze cateraars eet is juist flink gegroeid.

60 procent plantaardig

Van alle eiwitten die Nederlanders eten, is op dit moment 40 procent plantaardig. De 15 cateraars werken toe naar een aandeel plantaardig van minimaal 50 procent in 2025 en minimaal 60 procent in 2030. Ook publiceren ze jaarlijks hun voortgang. Molenaar: “Het behalen van deze doelstellingen betekent in de praktijk dat ze aanzienlijk minder vlees en andere dierlijke producten gaan verkopen.”

Dier, mens en milieu

Minder dierlijke producten eten is niet alleen goed nieuws voor de dieren zelf, maar ook voor onze gezondheid. De Gezondheidsraad concludeert dat een voedingspatroon met 60 procent plantaardige eiwitten beter is voor de gezondheid van de meeste Nederlanders. En daarnaast kan zorgen voor een 25 procent lagere milieu-impact van onze voeding. De Gezondheidsraad wijst onder andere naar cateraars om consumenten hierbij te helpen.

Meer plant-campagne

Nederlanders eten elke dag 1,8 miljoen kilo vlees, oftewel meer dan 600 duizend dieren. Wakker Dier wil deze getallen drastisch omlaag brengen en motiveert bedrijven om bij te dragen aan een transitie naar meer plantaardige voeding. Naast de bedrijfscateraars hebben ook alle grotere supermarktketens zich verbonden aan de eiwitdoelstelling van Wakker Dier.