Nu bedrijven onder toenemende druk staan van regelgevende instanties, investeerders, consumenten en andere stakeholders om hun koolstofvoetafdruk te verminderen, zijn de CO2-emissies van de supply chain een grote uitdaging geworden. Dit aanpakken is niet langer optioneel – het is essentieel. Maar waar moet je beginnen?

De dringende noodzaak om Scope 3-emissies te verminderen

Elk bedrijf werkt met een uitgebreid netwerk van leveranciers, fabrikanten en distributeurs. Deze partners dragen aanzienlijk bij aan de totale CO2-voetafdruk van het bedrijf, waarbij de Scope 3-emissies gemiddeld 26 keer hoger zijn dan de Scope 1- en Scope 2-emissies samen. Het terugdringen van deze emissies is een complexe maar noodzakelijke uitdaging die samenwerking vereist in de hele waardeketen, van de inkoop van materialen en de productie (Scope 3 upstream) tot het productgebruik en de afvalverwerking (Scope 3 downstream).

Identificeer je emissie-hotspots

De eerste stap in het aanpakken van Scope 3-emissies is bepalen waar de grootste emissies plaatsvinden binnen de toeleveringsketen. Een datagedreven evaluatie van de upstream- en downstreamactiviteiten toont aan dat sommige categorieën disproportioneel bijdragen aan emissies. De categorieën ‘ingekochte goederen en diensten’ en ‘gebruik van verkochte producten’ leveren doorgaans de grootste bijdrage, en zijn vaak goed voor meer dan zeventig procent van de totale Scope 3-emissies. Door te focussen op deze gebieden, kan je prioriteit geven aan interventies die de meeste impact zullen hebben.

Ga de dialoog aan met je belangrijkste leveranciers

Zodra de emissie-hotspots zijn vastgesteld, is de volgende stap het strategisch betrekken van leveranciers. In plaats van te proberen om de emissies in de hele toeleveringsketen in één keer aan te pakken, is het beter om de leveranciers te prioriteren waar interventies de grootste impact kunnen hebben. Leveranciers spelen een cruciale rol bij het terugdringen van emissies, zowel direct (bijvoorbeeld door koolstofarme grondstoffen en energiezuinige productie) als indirect (bijvoorbeeld door productontwerpen met een lagere ecologische voetafdruk tijdens de gebruiksfase). Door duurzaamheidseisen te stellen bij de selectie van en samenwerking met leveranciers, kunnen bedrijven zowel de Scope 1- als Scope 3-emissies aanzienlijk verminderen.

Bevorder de samenwerking binnen de supply chain

Het decarboniseren van je supply chain doe je niet alleen. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid die actieve samenwerking vereist. Het begint met luisteren naar je stakeholders om hun uitdagingen en motivaties te begrijpen. Bepaal vervolgens welke rol jouw bedrijf in dit ecosysteem kan spelen. Hier zijn enkele voorbeeldrollen:

  • Voorlichter – Geef leveranciers begeleiding bij het meten en verminderen van hun Scope 3-emissies.
  • Samenwerker – Werk samen om ambitieuze, maar haalbare duurzaamheidsdoelen te stellen.
  • Ondersteuner – Maak gebruik van digitale hulpmiddelen om de emissies van de toeleveringsketen te volgen en te optimaliseren.
  • Beloner – Beloon leveranciers die concrete vooruitgang boeken op het gebied van duurzaamheid.
  • Industrieleider – Deel best practices om een bredere industrietransformatie te bevorderen.

Begin klein, maar denk groot

Elke stap in de richting van een koolstofvrije supply chain is een stap in de goede richting. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat de eerste acties haalbaar en schaalbaar zijn. Het zetten van haalbare eerste stappen bevordert de betrokkenheid van leveranciers en bouwt momentum op. De fundamentele les die we hebben geleerd van onze eigen duurzaamheidsreis, is dat voor een succesvolle transformatie betrokkenheid van de top nodig is. Het management moet de overgang stimuleren door duidelijke decarbonisatiedoelstellingen en bedrijfsbrede betrokkenheid te bevorderen. Alleen door de inspanningen van alle stakeholders -intern en extern- op elkaar af te stemmen, kunnen bedrijven een blijvend effect bereiken.

Alexandre Golisano, Country President Schneider Electric Nederland