Industrieel residu wordt door AkzoNobel in Brazilië gebruikt als een duurzamere grondstof voor het maken van verf. Bijna een derde van het totale residu dat wordt gegenereerd tijdens de industriële afvalwaterbehandeling in de Mauá-fabriek in São Paulo, wordt gebruikt voor de productie van Coral Pinta Piso-vloerverf. Het helpt niet alleen om stortplaatsen te elimineren, maar draagt ook bij aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen.
“Dit is een fantastisch initiatief dat een belangrijke rol zal spelen bij het bereiken van onze ambitie van 100% circulair gebruik van materialen in onze eigen activiteiten tegen 2030”, zegt Wijnand Bruinsma, directeur Duurzaamheid van AkzoNobel. “Alleen al in 2024 droeg het initiatief bij aan de vermindering van ongeveer 272 ton CO2-uitstoot – gelijk aan de hoeveelheid die bijna 400 auto’s in de loop van een jaar produceren.”
Industriële reststoffen zijn het afval dat ontstaat na de behandeling van industrieel afvalwater. Momenteel wordt ongeveer 30% van de totale behandelde reststoffen in Mauá (die vrij zijn van sanitair of biologisch rioolwater) gebruikt om de verflijn Coral Pinta Piso te formuleren. Na het kwaliteitscontroleproces wordt alle reststof die niet geschikt is voor gebruik in het product omgezet in briketten voor energieterugwinning.
Hoewel de wetgeving toestaat dat het vloeibare afvalwater van de locatie wordt behandeld en geloosd in een waterloop, heeft AkzoNobel de afgelopen jaren geïnvesteerd in de zuiveringsinstallatie, waardoor 100% van het behandelde water kan worden hergebruikt in processen en producten.
Coral Pinta Piso is geschikt voor gebieden met een hoge stroom mensen, zowel binnen als buiten. Het is onderdeel van een segment dat in 2024 een stijging van 8,5% in zijn aandeel in de verfmarkt zag, volgens recente gegevens van ABRAFATI (de Braziliaanse vereniging van verffabrikanten).
Naast Brazilië wordt het product in verschillende andere landen verkocht, waaronder Bolivia, Paraguay en Suriname.
De Mauá-locatie ligt op een unieke locatie in een groot gebied van Braziliaans regenwoud, bekend als het Tangará-reservaat. Sinds 2007 herstelt het bedrijf 70 hectare van het reservaat tot inheems bos in een poging het kwetsbare ecosysteem te beschermen.
Foto: In de Mauá-fabriek van AkzoNobel in São Paulo zorgt de aanwezige afvalwaterzuiveringsinstallatie ervoor dat industriële reststoffen kunnen worden hergebruikt als duurzamere grondstof voor de productie van verf.