Samen met C2C-organisatie EPEA neemt Ahrend deel aan een groot aantal innovatieve projecten. Deze zijn gericht op de toepassing van nieuwe materialen, het sluiten van de kringlopen, CO2-neutraal en waar mogelijk zelfs energiepositief produceren (dat wil zeggen per saldo meer energie produceren dan consumeren). Twee van deze projecten hebben betrekking op het recyclen van schuim en het vervangen van chroom. Deze projecten moeten leiden tot nieuwe normen die breed toepasbaar zijn binnen en buiten de inrichtingsbranche.
‘Vercradlen’ van de bedrijfsvoering
Voor Ahrend namen marketing- en communicatiemanager Remon van Rijn en Paul Zuidema (directeur Sales West-Europa) de award in ontvangst uit handen van C2C-pionier prof. dr Michael Braungart. Bij de toekenning van de award was voor Braungart vooral het commitment van Ahrend om gehele bedrijfsvoering te ‘vercradlen’ van doorslaggevend belang.
Paul Zuidema: “Duurzaamheid ‘is here to stay’, en gaat hand in hand met werkelijke innovatie. C2C is een manier van denken die inmiddels zeer goed bij alle mensen binnen onze onderneming leeft. Alleen op die manier kun je werkelijk innovatief zijn.”
Remon van Rijn: “Dit is een geweldige erkenning voor onze inspanningen op C2C-gebied. Het ‘vercradlen’ van de bedrijfsvoering is niet eenvoudig en vereist – naast commitment van iedereen – aanzienlijke investeringen. De resultaten zijn echter zo spectaculair dat deze Award op zijn plaats is. We zijn ‘best in class’ en daar zijn we trots op.”
Certificaten
Inmiddels heeft Ahrend drie cradle-to-cradlecertificaten verkregen. Om in aanmerking te komen voor deze certificaten moeten de producten voldoen aan zeer strenge en harde (dat wil zeggen objectief meetbare) eisen op het gebied van materiaalkeuze, productiewijze, (de)montage en hergebruik.
Ahrend heeft een uitstekende staat van dienst als het gaat om het verduurzamen van producten en productieprocessen. Zo werden afval, waterverbruik en CO2-uitstoot sinds referentiejaar 1990 met tientallen procenten gereduceerd, ondanks een significante verhoging van de productievolumes. Het waterverbruik nam in die periode af met 85%, gevaarlijk afval met 88%, de emissie van oplosmiddelen met 95% en de CO2-uitstoot met 70%. Ahrend heeft zich ten doel gesteld de kringlopen in 2020 te sluiten en in dat jaar tevens CO2-neutraal te produceren.
Over cradle-to-cradle
De Duitse chemicus dr Michael Braungart is samen met de Amerikaanse architect William McDonough de bedenker van de cradle-to-cradle (‘van wieg tot wieg’) filosofie. Deze houdt in dat er bij industriële productie idealiter geen afval wordt gecreëerd en dat de productkringlopen volledig gesloten worden. Producten en materialen moeten ofwel (in de biosfeer) worden verteerd, of (in de technosfeer) een nuttig volgend leven krijgen.
Bij het ontwerpen van nieuwe producten staat de cradle-to-cradlefilosofie centraal bij Ahrend. Materialen en onderdelen zijn recyclebaar, het gebruik van bijvoorbeeld lijm, chroom, giftige stoffen en vloeibare lak wordt vermeden.
Cradle to cradle Festival
De overhandiging van de Award vond plaats tijdens het eerste Cradle to Cradle Festival – The Next Industrial Revolution in Berlijn. Dit evenement duurt nog tot 17 maart a.s.
Onder de titele ‘Blueprint Netherlands’ wordt Nederland er specifiek geëerd als gidsland op C2C-gebied.