Het duurzaamheidsverslag moet, net als de jaarrekening nu, worden vastgesteld door de aandeelhoudersvergadering. Daarnaast moeten aandeelhouders van Nederlandse beursondernemingen de mogelijkheid krijgen om een voorstel tot aanscherping van het klimaatbeleid als niet-bindend stempunt op de agenda van de aandeelhoudersvergadering te laten plaatsen. Dit stelt Eumedion voor in haar verstuurde commentaar op het consultatiedocument over klimaatmaatregelen voor de financiële sector.
Eind december 2023 is het Ministerie van Financiën een consultatie gestart over mogelijke wettelijke of alternatieve maatregelen om de bijdrage van financiële instellingen aan de klimaattransitie te versterken. In het vandaag verstuurde commentaar geeft Eumedion haar visie op klimaatmaatregelen voor de financiële sector. Eumedion wijst er in het commentaar op dat een belangrijke uitdaging waar institutionele beleggers en de wereld zich momenteel voor geplaatst zien klimaatverandering is. Het Klimaatakkoord van Parijs heeft tot doel de opwarming van de aarde te beperken. Beursondernemingen spelen een belangrijke rol bij de verduurzaming van de economie en de maatschappij maar institutionele beleggers kunnen hier – aldus Eumedion – op hun beurt ook een steentje aan bijdragen. Dat kunnen zij doen door in hun beleggingsbeleid niet alleen te kijken naar financiële informatie maar ook naar materiële duurzaamheidsrisico’s en -kansen. Daarnaast kunnen zij dit doen door ofwel financiële producten aan te bieden met een expliciete duurzaamheidsdoelstelling dan wel te beleggen in deze producten.
De deelnemers van Eumedion onderschrijven het belang van een verantwoord en duurzaam beleggingsbeleid en zetten zich in om het duurzaamheidsbeleid bij Nederlandse beursvennootschappen te versterken. Eumedion meent dat van institutionele beleggers in hun hoedanigheid van actieve, betrokken, verantwoorde en duurzame aandeelhouders mag worden verwacht dat zij alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat ondernemingen waarin zij beleggen zich houden aan internationale afspraken op het terrein van (onder meer) klimaat en mensen- en werknemersrechten. Tegen deze achtergrond vindt Eumedion het wenselijk dat de wetgever het zelfregulerend vermogen door institutionele beleggers in hun hoedanigheid van aandeelhouders verder versterkt door 1) het duurzaamheidsverslag te laten vaststellen door de aandeelhoudersvergadering en 2) te verduidelijken dat een aandeelhouder een verzoek tot aanscherping van het duurzaamheids- of klimaatbeleid als niet-bindend stempunt op de agenda van een aandeelhoudersvergadering kan laten plaatsen.