Van maandag 30 januari tot en met donderdag 2 februari kwamen 140 studenten (mbo-hbo-wo) op verschillende locaties in Nederland bij elkaar om de circulaire economie te versnellen. Dat deden de twintig studententeams dit jaar met de uitdaging van NS en ProRail: de weg naar afvalvrije stations in 2040 versnellen. Team Eco-lution van Hogeschool Rotterdam won met hun idee Bonnie the Bin: een slimme vuilnisbak die zelf verschillende afvalstromen scheidt, in combinatie met een aanbeveling voor uniforme verpakkingen op stations én het volgen van afvalstromen.
Tijdens deze derde editie van de Nationale Hackathon Circulaire Economie gingen studenten aan de slag met de uitdaging die zij van NS en ProRail kregen over circulaire mogelijkheden voor het verminderen en/of gescheiden inzamelen van openbaar afval op stations. Verschillende manieren om afval te scheiden, maar ook bewustwording en gedragsverandering waren de vraagstukken waar de studenten zich over moesten buigen. Doordat de teams uit allerlei disciplines bestaan, van commerciële economie tot communicatie, heeft elk team weer een unieke kijk en aanpak om dit vraagstuk aan te vliegen.
De vijf beste teams pitchten hun ideeën op vrijdag 3 februari tijdens de live nationale finale in Utrecht voor een deskundige jury. De jury moest vooral letten op innovatie, impact, multi-value creatie en design. Daar kwam team Eco-lution als winnaar uit de bus. “We zagen dat alle teams hun research goed had gedaan en de oplossingen waren heel divers: van meer awareness creëren tot het betrekken van jongeren. Maar Eco-lution komt met een geïntegreerde oplossing die hele praktische aspecten heeft, zoals slimme prullenbak Bonnie the Bin, maar ook uit aanbevelingen voor de producenten bestaat die op de lange termijn impact kunnen maken!”, aldus de jury.
We kijken terug op een zeer geslaagde Nationale Hackathon en we kijken uit naar het vervolg. ProRail en NS hebben aangekondigd het winnende idee graag verder uit te werken met het team van studenten. Maandag is er tijdens de Nationale Conferentie aandacht voor de Nationale Hackathon Circulaire Economie en mogen de winnaars meer vertellen over hun idee.
Circulair leiderschap
De nationale hackathon CE is onderdeel van het vier maanden durende Nationaal Talentprogramma Leiderschap voor de Circulaire Transitie, georganiseerd door een consortium van universiteiten en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In vier maanden tijd volgen zo’n 40 studenten van zeven universiteiten en hogescholen workshops & sessies om opgeleid te worden tot leiders van de toekomst en bij te dragen aan de transitie naar een circulaire samenleving. De Hackathon stond niet alleen open voor de studenten die dit talentprogramma volgen, maar voor alle studenten die zin hebben in een coole uitdaging en willen bijdragen aan een circulaire economie.
Foto: Alle finalisten van de Hackaton tijdens de finale op 3 februari bij het hoofdkantoor van NS in Utrecht.