Veel mensen hebben de wens om hun woning te verduurzamen. Vooral de laatste jaren is de interesse hiervoor enorm toegenomen. Aan de ene kant ervaren we met z’n allen steeds meer de gevolgen van klimaatverandering. Hier in Nederland lijken we soms wel te zijn geswitcht naar een Mediterraans klimaat wanneer je kijkt naar de temperaturen. Daar komt tegelijkertijd nog bij ook dat het verduurzamen van een woning enkele directe voordelen oplevert. Zeker vandaag de dag zijn deze punten enorm relevant:

  • Toekomstbestendigheid: We proberen met z’n allen steeds meer oog voor de toekomst te hebben. Iets wat nu nog ‘legaal’ is en dus mag, is dat over een paar jaar misschien niet meer. Het feit dat de verkoop van auto’s met een verbrandingsmotor aan banden wordt gelegd, is hier een mooi voorbeeld van. Het is daarom niet voor niets dat meer en meer mensen kiezen voor een elektrische auto. Uiteindelijk moet namelijk iedereen eraan geloven. Je kunt dan maar het beste alvast voorbereid zijn. Ben je dus aan het overwegen om je woning te verduurzamen? Hou dan de toekomstbestendigheid van de opties in het achterhoofd.

  • Geldbesparing: Een ander belangrijk punt is uiteraard geldbesparing. Zeker nu geldbesparing ineens volledig binnen de mogelijkheden ligt. Kiezen voor een milieubewuste optie is voor het eerst in lange tijd niet meer de ‘duurdere’ optie. In plaats daarvan behaal je een serieus financieel voordeel wanneer je zonnepanelen laat plaatsen. Om maar even een voorbeeld te noemen. Ook het voorbeeld met de elektrische auto is opnieuw relevant. Het is nog niet zolang geleden dat we de prijzen van benzine en diesel ineens de lucht in zagen schieten. Met elektriciteit heb je dat probleem niet snel. Zeker niet wanneer je je eigen, duurzame stroom opwekt.

  • Handige combinaties: Ten derde is het slim om rekening te houden met de vele handige combinatieopties die er op dit moment zijn. Wanneer je voor verduurzaming van je woning kiest, kun je dit uiteraard op talloze verschillende manieren doen. Een van die manieren is door zonnepanelen te plaatsen. Het plaatsen van zonnepanelen pak je echter pas echt optimaal slim aan, wanneer je dit combineert met een omvormer. Deze maakt de stroom direct in huis bruikbaar. En zo zijn er nog talloze andere manieren om verduurzamingsopties te combineren voor een maximaal voordeel.

Nu je weet waar je op moet letten, is het hoog tijd om de daadwerkelijke opties erbij te pakken. Hierdoor kom je er binnen de kortste keren achter wat jij persoonlijk een aantrekkelijke investering vindt.

De beste opties om je woning te verduurzamen

Manieren om je woning te verduurzamen, zijn over het algemeen zeer divers. Vandaar dat we bij deze een selectie van de beste, meest voor de hand liggende opties erbij pakken. We hebben het dan over:

  • Isoleren: Het isoleren van een woning is enorm zinvol. Zeker wanneer het om een wat oudere woning gaat, waarin er nog niet vaak aandacht is besteed aan de isolatie. De kans is groot dat er flink wat terrein valt te winnen. Hierdoor hoef je minder te stoken, wat het gasverbruik fors terugschroeft. Het verbruik van gas is namelijk een van de grootste kostenposten van iedere gezin.

  • Elektrisch verwarmen: Een alternatief voor het gebruik van gas, is om je woning voortaan elektrisch te verwarmen. Dit is een mogelijkheid door voor een warmtepomp te kiezen. De warmtepomp werkt op elektriciteit en creëert wel gewoon dezelfde warmte. Niet geheel onbelangrijk hierbij is dat een warmtepomp veel beter is voor het milieu. Bij de verbranding van gas komt namelijk flink wat CO2 vrij.

  • Zonnepanelen plaatsen: Misschien wel de grootste, meest voor de hand liggende ingreep is de plaatsing van zonnepanelen. Er zijn simpelweg zoveel voordelen die hierbij komen kijken. In de eerste plaats is er het milieuvriendelijke aspect. Je kiest voor duurzaamheid. Aan de andere kant is er ook een groot financieel voordeel aan verbonden. De investering in zonnepanelen verdien je in principe altijd binnen een aantal jaar terug. Dit omdat het opwekken van de stroom natuurlijk nagenoeg gratis gebeurt. Je betaalt alleen de initiële investeringskosten voor de panelen.

  • Laadpaal nemen: Als laatste punt is het sterk aan te raden om een laadpaal te nemen. Met een laadpaal heb je voortaan de mogelijkheid om thuis altijd je elektrische auto op te laden. Je hoeft daardoor nooit meer in de wachtrij te staan of extra geld te betalen. En heb je thuis zonnepanelen? Dan is het in principe zelfs mogelijk om je auto bijna gratis op te laden. Is dat niet het ideale scenario? Een scenario waarin je iedere ochtend de beschikking hebt over een auto met een volle accu. Met een Wallbox kopen kies je voor deze optie. Een Wallbox copper doet het als laadpaal bijvoorbeeld momenteel erg goed.

Bekijk de opties en kies voor de verduurzaming waar jij je persoonlijk het prettigst bij voelt!