Wil jij duurzaam ondernemen of privé duurzame maatregelen nemen, maar heb je geen geld hiervoor beschikbaar of wil je je reserves hier niet aan besteden? Dan is een geld lenen voor verduurzaming een goede optie. Een duurzame lening is een financiering die je gebruikt om je huis te verduurzamen. Je kunt zo’n duurzame lening bijvoorbeeld gebruiken voor de aanschaf van zonnepanelen, een zuinige ketel of betere isolatie. Je hebt eigenlijk drie keuzes:
- De speciale groene lening van de overheid
- Een duurzame lening bij een bank
- Een ‘gewone’ lening afsluiten bij een bank of kredietverstrekker
Duurzame lening bij de overheid
De overheid biedt een speciale Energiebespaarlening aan via het Nationale Warmtefonds of je kunt kiezen voor een Duurzaamheidslening via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Op de site van deze partijen vind je hier meer informatie.
Duurzame lening bij de bank
Naast een duurzame lening bij de overheid kun je een duurzame lening afsluiten bij een bank. De volgende banken bieden een duurzame lening aan:
- Greenloans (dochteronderneming van ABN AMRO)
- Rabobank
- ING (alleen af te sluiten als je een ING betaalrekening hebt)
Voorwaarden duurzame lening
Welke groene lening je ook kiest, voor al deze leningen geldt dat je ze alleen mag gebruiken voor energiebesparende maatregelen aan je woning. Voor maatregelen energiebesparende maatregelen je de lening mag gebruiken, verschilt per aanbieder.
Daarnaast moet je bij een duurzame lening ook aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Je bent eigenaar én bewoner van een bestaande woning
- Je bent tussen de 18 en 75 jaar oud
- De duurzame maatregelen aan je woning worden uitgevoerd door een erkende aannemer of installateur
Hoeveel je met een duurzame lening kunt lenen, verschilt per aanbieder. Ook de looptijd van de lening verschilt per aanbieder en bovendien hangt het ook vaak af van het leenbedrag dat je kiest.
Tot slot zijn er nog specifieke voorwaarden per aanbieder. Kijk hiervoor altijd even op de website van de aanbieder, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
“Gewone” lening voor verduurzaming bij de bank
Aan het afsluiten van een duurzame lening zitten dus flink wat voorwaarden verbonden. Daar staat als voordeel tegenover dat je vaak een net wat lagere rente betaalt voor je duurzame lening.
Kom je niet in aanmerking voor een duurzame lening, of kies je liever voor een eenvoudigere oplossing? Kies dan voor een “gewone” persoonlijke lening bij een kredietverstrekker! Ga je geld lenen bij een kredietverstrekker, dan bepaal je helemaal zelf waar je het geld aan besteedt en door wie je de energiebesparende maatregelen laat uitvoeren. Bovendien zijn de rentes vaak niet eens heel veel hoger dan voor een duurzame lening. Door eerst de rentes te vergelijken op een vergelijkingssite voor leningen, zoals Geld.nl, vind je direct de “gewone” lening met de laagste rente voor jouw wensen!
Geld lenen voor verduurzaming aftrekbaar?
Welke optie je ook kiest, de rente van een duurzame lening is eigenlijk altijd aftrekbaar van de belasting. Dat komt omdat je de lening gebruikt voor (het verbeteren van) je eigen woning en je elke maand een vast bedrag terugbetaalt aan de geldverstrekker. Hierdoor kun je de betaalde rente aftrekken van je inkomstenbelasting.