Op Europa wordt veel gemopperd in ons kikkerlandje. Te weinig oog voor de Nederlandse situatie. Ik ben het daar niet mee eens. Sterker nog: veel van de regels die uit Europa komen, stemmen mij heel hoopvol.
Ik zie dat voor het milieu, voor de biodiversiteit en voor onze gezondheid goede initiatieven uit Brussel komen. Het streven naar één voedselkeuzelogo, de eiwitstrategie en de natuurherstelwet zijn drie mooie voorbeelden.
Meer biologisch
De geest van de Europese regelgeving, van de Green Deal en de Farm-to-Forkstrategie die erbij hoort, is supergoed. Gezonder voedsel en meer biologische landbouw, dat is de kant die we op moeten. En of we dan die 25% biologisch landbouwareaal halen, maakt me niet eens zoveel uit: het gaat om de koers en de richting.
Gezondere voedselkeuzes met Nutri-Score
Een mooi voorbeeld van de invloed van Europa is het streven naar een uniform voedselkeuzelogo. De Green Deal vraagt om gezonder voedsel met een logo op voedselverpakkingen. Het voedselkeuzelogo Nutri-Score draagt bij aan het makkelijk maken van gezondere keuzes. Dat dit echt zo is, las ik laatst in het advies van de Gezondheidsraad. Een prachtige kans om je producten te verbeteren en te zorgen dat ze gezonder worden. Goed dat we in Nederland nu (eindelijk) stappen zetten om meer plantaardige eiwitten te telen. Ook de nationale eiwitstrategie is een fantastisch voorbeeld. In Europa wordt al lang gewerkt aan het verduurzamen van onze consumptie, en het eten van duurzame eiwitten past daar bij. Dus goed dat we in Nederland nu (eindelijk) stappen zetten om meer plantaardige eiwitten te telen. Zonder Europa was dat denk ik minder hard gegaan.
Natuurherstel hard nodig
Het langverwachte biodiversiteitspakket dat de commissie deze zomer presenteerde als onderdeel van de Green Deal past hier in. Natuurherstel is ook in Nederland hard nodig. De Natuurherstelwet die daarvoor in de maak is, helpt daarbij.
Nutri-Score, eiwitstrategie en natuurherstel: drie voorbeelden van belangrijke ontwikkelingen uit Europa die bijdragen aan een gezondere en duurzamere wereld. Ik ben daar enthousiast over, omdat ik zie dat in Brussel slimme mensen werken aan beleid dat vaak vijf tot tien jaar voorop loopt. Als we met elkaar goed kijken naar wat daar gebeurt, en daarop meebewegen en mee-innoveren maken we echt werk van vernieuwing die past in de economie van de toekomst.
Suzanne van der Pijll – partner Schuttelaar & Partners