Een ondernemer die lekker duurzaam bezig is, kan dat in één moeite doortrekken naar duurzame beleggingen. Het valt eigenlijk niet te rijmen om met je bedrijf volop bezig te zijn met een toekomstbestendige wereld, en te beleggen in fondsen die het hier niet zo nauw mee nemen. In dit artikel ontdek je wat duurzaam beleggen is, wat het verschil is met groen beleggen en waarom duurzaam beleggen minder risico´s met zich meebrengt.
Wat is duurzaam beleggen?
Duurzaam beleggen is in wezen niet heel anders dan ‘gewoon’ beleggen. Het verschil is dat duurzame beleggers puur investeren in bedrijven die actief bezig zijn met een toekomstbestendige wereld. Iedere vermogensbeheerder heeft zijn eigen filosofie op dit gebied.
De fondsen worden zorgvuldig geselecteerd. Je zult vaak zien dat fondsen een zogenoemde 8-fondsclassificatie hebben. Dat houdt in dat de fondsen een positieve bijdrage leveren op ecologisch en sociaal gebied.
Bij duurzaam beleggen ga je sowieso nooit investeren in bedrijven die schade aanrichten aan milieu of de maatschappij. Ook wordt er gekeken naar het welzijn van de mens. Zo kun je er bij duurzaam beleggingsfondsen vanuit gaan dat zaken zoals kinderarbeid en wapens uit den boze zijn.
Duurzaam beleggen vs groen beleggen
Duurzaam beleggen en groen beleggen lijkt op elkaar, maar zijn niet helemaal hetzelfde. Het verschil zit hem in de gedachte achter de beleggingen. Groen beleggen richt zich puur op het milieu. Hierbij gaat het om fondsen die ondersteuning bieden aan projecten voor de bescherming van het milieu of de verbetering ervan. Voorbeelden zijn de financiering van windmolens of zonnepanelen.
Bij duurzaam beleggen ligt de focus niet uitsluitend op het milieu. Er wordt ook naar andere factoren gekeken. Dan kun je denken aan de impact van de beleggingen op de maatschappij en het menselijk welzijn. Concreet betekent dit dat de werkomstandigheden goed bekeken worden.
Hoe zit het met het rendement?
Het blijven beleggingen. Daardoor kan er op voorhand nooit volledige duidelijkheid over het rendement worden gegeven. Het blijft namelijk altijd een risico om te beleggen. Een voordeel van duurzame beleggingen is dat het risico een stukje kleiner is. Dat komt omdat de organisaties waarin je belegt stabieler zijn. Daardoor is de kans dat het vertrouwen daalt minder groot. Het gevolg daarvan is weer dat de aandelenkoers stabiel blijft. Voor jou als belegger is het risico op forse dalingen een stukje kleiner.
Met duurzaam beleggen bouw je een goede naam op
Als duurzame belegger laat je zien ethisch verantwoord bezig te zijn. Hoewel het rendement het belangrijkste is, geef je het signaal dat ook mens en milieu er voor jou toe doen. Daardoor kan je aanzien als belegger versterkt worden. Verder is het ook voor jou als persoon goed om bewust met duurzaamheid bezig te zijn. En je hebt kunnen zien dat het veel verder gaat dan alleen milieubewust bezig zijn.