Gezonder en duurzamer leven staan bovenaan als het gaat om het maken van een goede start in het nieuwe jaar. Dit is precies waarom Marieke Terpstra, eigenaresse Brächa-Piña, is gestart met het produceren van stof van ananasbladeren. Met haar bedrijf wil ze haar kernwaarden; vrijheid, creativiteit en duurzaamheid met zoveel mogelijk mensen delen. Door van ananasbladeren stof te produceren wil ze iedereen de mogelijkheid geven tot het maken van een duurzamere keus in stof en daarbij ook goed te doen voor de inwoners van haar geliefde Bali.
Pinã
Pina is een stof gemaakt van ananasbladeren. De stof is volledig vegan en duurzaam geproduceerd. Ananasbladeren zijn een afvalproduct en daarom duurzaam om te gebruiken voor het maken van stof. De ananasbladeren worden bewerkt om uiteindelijk geweven te worden tot een luxe stof. Om de stof volledig vegan te maken wordt de stof gekleurd met natuurlijke kleurstoffen.
Lokale community
Het verwerken van de ananasbladeren tot een rijke veelzijdige stof doet Marieke samen met de lokale community op Bali. Samen met de inwoners is ze aan de slag gegaan met het maken van een machine die de bladeren kan verwerken tot de stof. Er zijn dagelijks Balinese vrouwen bezig met het weven van de stof van de ananasbladeren. Op deze manier creëert Marieke een inkomen voor deze vrouwen, die anders geen mogelijkheid hadden om zelfstandig een inkomen te genereren voor hun gezin.
Duurzame droom
Onder het label Bracha-Piña verkocht Marieke al enige jaren leren tassen. Om haar producten echter te verduurzamen was Marieke op zoek naar nog duurzamer materiaal dan het leer dat ze gebruikte. Veel opties die ze tegenkwam waren niet volledig vegan en waren dus niet geschikt. Na lang zoeken kwam ze op het idee om van ananasbladeren stof te maken. Samen met de lokale inwoners van Bali heeft ze een stof ontwikkeld die gebruikt kan worden voor veel producten. Zo is de stof perfect voor het maken van gordijnen, kussens en andere interieur items. Maar ook zeer geschikt voor het maken van bijvoorbeeld een chique pak, aldus Marieke. “Ik ben super trots op de stof die we hebben gecreëerd. Op deze wijze produceer ik niet alleen een mooi product, maar voorzie ik een groep lokale medewerkers en hun gezin van een inkomen.”