Kwekers hebben nog langer de kans om milieucertificering voor hun bedrijf te halen. Royal FloraHolland verlengt het huidige stimuleringsbeleid namelijk tot nader order. Met deze stap blijft Royal FloraHolland kwekers stimuleren om aantoonbare duurzaamheid door certificering hoger op hun agenda te zetten in het belang van de sierteeltsector.

Dat doen we door hen te begeleiden, deelname makkelijker te maken en – in het geval van kleinschalige kwekers – financieel te stimuleren. Op dit moment heeft 47% van de kwekers een milieucertificaat. Dit vertegenwoordigt 80% van de productomzet. Dit percentage ligt lager bij de kleinschalige kwekers, waar dit onderwerp gevoeliger ligt. Royal FloraHolland wil het belang van duurzaamheid bij kwekers verhogen door het neerzetten van een sectorstandaard, omdat het belang van duurzaamheid bij consumenten en in de maatschappij meer en meer toeneemt.

Actualiteit

Recent onderzoek in opdracht van Bloemen Bureau Holland (BBH) wees uit dat de consument duurzaamheid in de sierteelt belangrijk vindt en meer transparantie wil over duurzaamheid bij het aankoopproces. Gevraagd naar wie de verantwoordelijkheid moet nemen voor een duurzamere sierteeltsector, zijn de respondenten duidelijk. Dat moet de gehele keten doen waarbij de consument ook aandacht heeft voor de eigen rol. Dat is waarom Royal FloraHolland hierop blijft inzetten door kwekers te stimuleren en aan te moedigen aan de slag te gaan met certificering. Het in de zomer gestarte programma voor kleinschalige kwekers heeft op dit moment 39 deelnemers.

Aantoonbare transparantie in productie en handel versterkt de reputatie van de sierteeltsector, past bij deze tijd en maakt de sector minder kwetsbaar in haar reputatie.

CEO Steven van Schilfgaarde licht toe: “Milieucertificering blijft een belangrijke stap om onze sector vanuit duurzaamheid te versterken en toekomstbestendig te houden, ook met het oog op de energietransitie. Wij zijn er dan ook groot voorstander van dat kwekers een milieucertificaat hebben. We handhaven er niet op en zullen dat tot nader order ook nog niet doen. Dit omdat we geloven in de kracht van een sector die dit zelf inziet. Daarom blijven we met kwekers in gesprek om mee te doen met certificering en zo bij te dragen aan de aantoonbare verduurzaming van de sector”.

Stimulering

Zo kunnen kleinschalige lid-kwekers nog tot eind dit jaar gebruik maken van het eenmalige aanbod om een milieucertificaat te behalen met persoonlijke begeleiding én een eenmalige financiële tegemoetkoming. Daarnaast moedigt Royal FloraHolland – als lid van Floriculture Sustainability Initiative (FSI) – kwekers aan om ook met de andere certificaten van FSI2025 te beginnen, waaronder GAP certificering en sociale certificering. Hierin trekt Royal FloraHolland op met handelsbedrijven en de VGB, bijvoorbeeld door gezamenlijke voorlichting te geven aan kwekers.

Milieucertificering blijft onderdeel van de duurzaamheidsvoorschriften behorend bij het veilingreglement.

Vervolgstappen

In de komende tijd gaat Royal FloraHolland zich buigen over de vraag wat de meest wenselijke manier van handhaven is en wat een geschikte ingangsdatum hiervoor zou zijn. Daarnaast wordt bekeken hoe – naast milieucertificering – ook de andere FSI2025-certificaten (zoals GAP-certificaten en sociale certificaten) kunnen worden meegenomen. Kwekers (en niet kwekende aanvoerders) worden tijdig geïnformeerd over de aanpak, zodat zij zich hierop kunnen voorbereiden.