Het bekende Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming wordt sinds kort ook aan zuivel toegekend. De kaas van het weidevogelvriendelijke merk De Fryske is de eerste A-merk-kaas die dit keurmerk mag dragen. Elk jaar organiseert de Dierenbescherming De Beter Leven Week, om consumenten te wijzen op de diervriendelijkere Beter Leven-producten in de supermarkt. Dit jaar vindt die campagneweek plaats van 24 t/m 30 oktober. Het thema is ‘Meer ruimte om te leven. Beter!’ De Fryske vindt deze campagne een heel goede aanleiding om wereldkundig te maken dat ze als eerste A-merk-kaas het Beter Leven keurmerk (BLK) mag voeren.
Het BLK biedt dieren een beter leven. Voor melkvee betekent dit: meer ruimte in de stallen, comfortabele ligplekken en meer drink- en voederplaatsen. Die criteria sluiten perfect aan bij een van de drie pijlers van De Fryske: liefdevoller voor koeien. Om dat waar te maken, gaat De Fryske al verder dan wat de Dierenbescherming vraagt. De koeien staan tenminste 180 dagen per jaar in de wei, waar dat voor het BLK maar 120 dagen hoeft te zijn. Verder eten ze alleen gras en krijgen geen veevoer op basis van soja of palm (waarvan iedereen inmiddels wel weet dat daar oerwouden voor gekapt moeten worden).
Voor iedereen beter
Ook voor andere beestjes is het goed toeven op het De Fryske-land. Een andere pijler van de eigenwijze kaasmaker is namelijk: vriendelijker voor weidevogels. Ook hier doet De Fryske meer dan het BLK vraagt. Zo laten de boeren minstens 20% van het grasland met rust, waar de eis voor BLK 5% is. Op die 20% ontstaat vanzelf bio-divers kruidenrijk gras dat voldoende voeding en schuilplaats biedt aan weidevogels. Ook worden de weilanden niet meer omgeploegd en gebruiken de boeren geen gif, wat beter is voor het bodemleven. De Fryske is dan ook door de Vogelbescherming erkend als vogelvriendelijke zuivel.
Maar niet alleen beesten worden beter van De Fryske, ook de boeren hebben er profijt van. De Fryske betaalt ze namelijk een eerlijke, hogere prijs voor hun melk, waarmee ook aan de derde pijler van De Fryske wordt voldaan: eerlijker voor boeren.
Duurzame koploper
De Fryske-oprichter Catharinus Wierda is blij met het Beter Leven-keurmerk. “Aan de meeste eisen voor het keurmerk voldeden we al, maar op een aantal punten moesten onze boeren nog wat extra maatregelen nemen, zoals een looppad verbreden van 2,75 naar 3 meter. Dat kost al snel zo’n 40.000 euro. Toch vinden de boeren dat geen probleem, ze zien de waarde ervan voor hun koeien en ze verdienen hun investering via de hogere melkprijs weer terug.”
Ook consumenten waarderen de kazen van De Fryske – die al meerdere prijzen wonnen. Wierda: “Consumenten hebben nu geen diervriendelijk keus bij de A-merken. Best wel erg eigenlijk. Wij bieden een alternatief, de tijd is er meer dan rijp voor.”
Wierda, die uit de zuivelwereld afkomstig is, zag met lede ogen aan hoe de biodiversiteit op het Friese platteland achteruit holde en besloot daarom om tegen de stroom in te roeien. Hij hoopt dat andere kaasmerken dezelfde weg zullen inslaan: “Wij willen de zuivelwereld bewijzen dat het wél kan: op zo’n manier kaas maken dat de natuur herstelt, de boer fatsoenlijk verdient en zowel de koe als de weidevogel gelukkig is.”