Binnen de elektronica-industrie wordt ondertussen ronduit erkend dat de grote vraag naar elektronische producten zoals computers en mobiele telefoons verstrekkende gevolgen heeft voor werknemers in deze tak van industrie, bijvoorbeeld waar het (gedwongen) overwerk betreft. Op het moment voelt de sector de gevolgen van de economische crisis en loopt de vraag naar elektronica terug, en opnieuw zijn het de arbeiders die de zwaarste klappen krijgen. makeITfair en GoodElectronics roepen de industrie op om MVO-beleid te ontwikkelen dat werkt, juist voor de kwetsbare werknemers.
Armzalige arbeidsomstandigheden en milieuschade zijn aan de orde van de dag bij de productie van computers, mobiele telefoons en andere elektronische apparaten. Hier ligt een groot aantal factoren aan ten grondslag, zoals de complexe toeleveringsketen, de grote schaal waarop uitbesteding plaatsvindt, snelle productontwikkeling, het ontbreken van vakbonden, en de beperkte naleving van (inter)nationale arbeidswetgeving.
Vijf jaar geleden heeft een aantal bedrijven het initiatief genomen om een vrijwillige gedragscode te ontwikkelen voor de elektronica-industrie. Dit initiatief van de Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC) is op zich lovenswaardig, maar stakeholders hekelen de zwakke punten in de EICC gedragscode. Zo schort het aan structurele betrokkenheid van werknemers en lokale stakeholders bij de ontwikkeling, uitvoering en onafhankelijk controle van de EICC code.
Is het haalbaar een algemene code voor de elektronica-industrie te ontwikkelen? Hoe kunnen werknemers en andere stakeholders het beste betrokken worden? Wat zijn de bepalende succesfactoren voor een serieus multistakeholder initiatief? Hoe kan samenwerking tussen verschillende actoren binnen een toeleveringsketen mogelijk gemaakt worden? Waar moeten bedrijven aan denken bij het opzetten van effectieve training van hun werknemers op arbeidsrechten? Deze en andere vragen staan centraal bij de discussie tijdens deze rondetafel bijeenkomst.
Deelnemers
Onder de deelnemers zijn vertegenwoordigers van de Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC), het Global e-sustainability Initiative (GeSI) en een groot aantal individuele bedrijven – grote merken zoals Philips en HP en toeleveranciers zoals Flextronics. Verder zijn de International Labour Organization (ILO), de International Metalworkers’ Federation, de European Metalworkers’ Federation van de partij, net zoals een aantal vakbonden en arbeidsrechtenorganisaties onder andere uit zuidelijke productielanden.
Informatie voor journalisten, niet voor publicatie
De rondetafel is een gesloten bijeenkomst, niet toegankelijk voor de pers. Wel zijn journalisten welkom tijdens de afsluitende lunch op vrijdag 8 mei – van 13-14uur in een etablissement op de Amsterdamse Nieuwmarkt – om met deelnemers aan de rondetafel te spreken. Individuele interviews met vertegenwoordigers van bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen ook tijdens de bijeenkomst worden geregeld, zij het buiten de vergaderzaal.