De grootste uitdaging in de matrassenindustrie blijft het afvalprobleem. In Nederland alleen al worden jaarlijks ruim 1,5 miljoen matrassen afgedankt. De oorzaak: barrières als tijd, moeite en kosten voor de consument, de gemeente en de producenten zelf. De missie van Ubed is het geleidelijk aanpakken van het afvalprobleem in de industrie, terwijl u de beste nachtrust krijgt. De oplossing die Ubed biedt zijn modulaire matrassen gemaakt van 100% recyclebare materialen én een volledig duurzame service.
De tekortkomingen van huidige matrasrecycling
Tegenwoordig wordt slecht één derde van alle weggegooide matrassen in Nederland gerecycled. Een matras dat bij het grofvuil staat wordt enkel gerecycled als het schoon en droog is, anders komt het niet eens in aanmerking voor recycling.
Het overgrote deel van de matrassen dat wel gerecycled wordt krijgt een nieuw leven als minderwaardig product, ook wel bekend als downcycling. Er wordt dan van een matras dat een vulling van schuim heeft, bijvoorbeeld een judomat of isolatiemateriaal gemaakt. Sinds enkele jaren zijn er vanuit deze gedachtegang circulaire matrassen op de markt gekomen, echter blijft de consument bij deze initiatieven steeds verantwoordelijk voor de retourzending die dit proces moet opstarten.
Een circulaire visie die niet stopt bij het product
Het idee om een matras met een volledig circulaire visie te ontwikkelen lag al een tijd op de plank bij Eduard Zanen, oprichter van o.a. Bugaboo, en Frans de La Haye, de ontwerper het van het iconische Auping bedframe Auronde.
Maar pas als de jonge ondernemende Wouter Simons (28) in Ubed stapt, worden de schouders er flink onder gezet en begint het idee te vliegen. ‘In de ontwikkeling van ons matras hebben we alle problemen binnen de industrie meegewogen, van product tot service’ zegt Wouter Simons.
Een matras met blijvende waarde
Het matras van Ubed is het eerste dat voor de vulling enkel gebruikt maakt van hoogwaardig polyester in plaats van de traditionele schuimvulling. Alle onderdelen van een Ubed, van de lijm tot aan de toplaag, zijn hierdoor eenvoudig te recyclen en behouden hun waarde.
Door de modulaire opbouw zijn onderdelen als de comfortlaag verwisselbaar, hierdoor kan Ubed de levensduur van het matras verlengen, aangezien niet ieder onderdeel in een matras even snel verslijt. Op deze manier wordt minder energie en materiaal verbruikt door de jaren heen.
Als uw matras over vele jaren klaar is, dan komt Ubed het matras zelf weer ophalen met behulp van herbruikbare transporthoezen, om hiervan nieuwe matrassen te ontwikkelen. Op deze manier garandeert Ubed de circulariteit. De consument krijgt daarbij van Ubed een gepaste beloning voor het inleveren van het matras. Zo worden tijd, moeite en kosten voor de consument bespaard.
Hoe persoonlijk comfort retourzendingen moet minimaliseren
Verder is het doel van Ubed om retourzendingen tegen te gaan, omdat het één van de grote vervuilende onderdelen in de retailmarkt is. De hardheid van elk matras van Ubed wordt daarom per kant samengesteld op basis van uw gewicht, lengte en favoriete slaaphouding. Als het matras toch aangepast dient te worden dan kan dit gemakkelijk in de slaapkamer omdat de kern en comfortlaag modulair zijn, zo hoeft het matras niet retour gestuurd te worden.
Foto: de betrokken ondernemers, van links naar rechts: Frans de la Haye, Wouter Simons, Eduard Zanen