Wil je duurzaam investeren in jouw bedrijf, maar ontbreken de financiële middelen en de kennis om duurzaam te ondernemen? Dan kan dit bijzonder frustrerend zijn. De frustratie wordt alsmaar groter als blijkt dat de concurrentie wel duurzaam investeert en je hierdoor voorbijstreeft. Om dit te voorkomen kun je eenvoudig zakelijk geld lenen. Dankzij zo’n lening is het namelijk toch mogelijk om de gewenste investering te doen voor een duurzaam of innovatief project. Als je nog niet eerder zakelijk geleend hebt, weet je misschien niet hoe je dit moet aanpakken. Lees in dat geval vooral verder. In deze tekst zetten wij namelijk 3 tips op een rijtje om duurzaam zakelijk geld te lenen zonder gedoe.
1. Kies de juiste financieringsvorm
Wie denkt dat er slechts één manier is om zakelijk geld te lenen, heeft het mis. Als ondernemer kun je namelijk uit verschillende financieringsvormen kiezen. Een zakelijke lening en zakelijk krediet zijn de bekendste vormen. Heb je geld nodig om een langlopende investering in jouw bedrijf te financieren, zoals de aankoop van een nieuwe machine of uitbreiding? Dan kun je het beste voor een zakelijke lening kiezen. Zakelijk krediet is juist vooral geschikt voor kortlopende investeringen. Je kunt deze financieringsvorm bijvoorbeeld gebruiken om een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen. Daarnaast kun je er de dagelijkse uitgaven voor je bedrijf mee betalen.
Naast een zakelijke lening en zakelijk krediet kun je als onderneming aanspraak maken op verschillende subsidies en leningen als het gaat om duurzame investeringen. Tegenwoordig is duurzaamheid namelijk niet meer weg te denken in het bedrijfsleven. Denk bijvoorbeeld aan het integreren van zonnepanelen en energiezuinige koelingen. Per bank zijn er verschillende mogelijkheden voor duurzame financiering.
2. Bereken hoeveel verantwoord zakelijk geld lenen je kost
Heb je eenmaal bepaald wat de beste zakelijke financiering voor jouw bedrijf is? Sluit deze dan niet direct af, maar bereken eerst hoeveel zakelijk geld lenen je kost. Sommige ondernemers denken namelijk dat zij alleen het geleende geld terug hoeven te betalen, maar dat is niet het geval. Je betaalt namelijk ook rente over een zakelijke lening, ongeacht de financieringsvorm waar je voor kiest. In de meeste gevallen wordt de rente vastgezet op het moment dat je de financiering aanvraagt. Hierdoor weet je al voor het afsluiten hoeveel je per maand terug moet betalen. Op basis hiervan kun je voor jezelf bepalen of het financieel haalbaar is om een zakelijke financiering aan te vragen. Daarnaast is het goed mogelijk dat je recht hebt op rentekorting als het gaat om een zakelijke lening die afgenomen wordt voor een duurzaam lopend project.
3. Vergelijk duurzame geldverstrekkers met elkaar
Als je weet wat voor jou de beste financieringsvorm is voor jouw duurzame investering en hoeveel het je gaat kosten, kun je de betreffende financiering aanvragen. Doe dit alleen niet voordat je een vergelijking gemaakt hebt. Duurzame financieringen kunnen per geldverstrekker namelijk sterk van elkaar verschillen. Zo is een zakelijke lening bij de ene geldverstrekker mogelijk een stuk duurder dan bij de andere partij. Reden genoeg om geldverstrekkers met elkaar te vergelijken. Wil je hier niet onnodig veel tijd in steken? Maak dan gebruik van een vergelijkingssite. Staar je bij het vergelijken overigens niet blind op de kosten, maar kijk ook goed naar de voorwaarden. Alleen dan lukt het je namelijk om de beste zakelijke financiering te vinden voor jouw duurzaamheidsplan.