Het energietransitiecongres Recharge Earth staat weer voor de deur: op 7 en 8 september 2022 wordt de tweede editie gehouden in Rotterdam Ahoy. Tijdens dit duurzame energiecongres komen bedrijfsleven, overheden en wetenschap bij elkaar om kennis te delen, oplossingen te bedenken om de energietransitie te versnellen en samenwerkingen te realiseren. Onder de aanwezigen bevinden zich onder andere beleidsmakers, hoogleraren, professionals uit het bedrijfsleven, klimaatwetenschappers en andere energiedeskundigen. Het evenement lanceert dit jaar een aantal nieuwe initiatieven, zoals de presentatie van duurzame innovaties en de Coalitions of the Willing; een startpunt voor langdurige samenwerkingen.  

Actueel

Klimaat en energie vullen dagelijks de nieuwsbulletins. Enerzijds zijn er zorgen over leveringszekerheid, afhankelijkheid en energie-armoede. Tegelijkertijd is de noodzaak voor CO2-reductie en een klimaatneutrale toekomst actueler dan ooit. Tijdens Recharge Earth gaat dagvoorzitter Remco de Boer over deze onderwerpen in gesprek met verschillende energiedeskundigen, waaronder hoogleraar Kornelis Blok, tevens medeauteur van de IPCC-klimaatrapporten, Robert Swaak, CEO van ABN AMRO Bank , Aniek Moonen, voorzitter van De Jonge Klimaatbeweging en Maxine Tillij, de nieuwe directeur Strategie Energiesysteem bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Coalitions of the Willing – Samenwerken vanuit gedeelde ambitie

Een nieuw initiatief tijdens Recharge Earth is Coalitions of the Willing, een samenwerkingsvorm die partijen bij elkaar brengt vanuit een gedeelde ambitie. Binnen het principe gaan verduurzaming en organisatiebelang nadrukkelijk hand in hand. Uitgangspunt is de formulering van een gemeenschappelijke droom, die fungeert als baken voor een langdurige samenwerking. Om de droom te realiseren worden coalities gevormd door bedrijven, overheden en kennisinstellingen, waarbij elke deelnemer iets toevoegt, het geheel verder brengt en er zelf baat bij heeft. Tijdens Recharge Earth worden samenwerkingen gestart rondom vijf onderwerpen:
·      Schoon zeetransport van en naar Rotterdam
·      Duurzame warmtevoorziening voor de gebouwde omgeving
·      Aantrekkelijke, hoogwaardige opleidingen energietransitie op elk niveau
·      CO2-neutrale bestaande woningbouw
·      Waterstof als belangrijkste energiedrager in het nieuwe energiesysteem

Nieuw initiatief: Innovation Stage

Ook nieuw dit jaar is de Innovation Stage waar organisaties de kans krijgen hun innovaties te tonen aan een breed scala van belanghebbenden. Innovatiekracht wordt alom gezien als randvoorwaarde voor een succesvolle energietransitie. Initiatiefnemer van de Innovation Stage is Smart Energy Systems, een programma van de gemeente Rotterdam dat zich richt op duurzame innovaties die bijdragen aan de verregaande ambities van de stad.