Duurzaam ondernemen is een trend die niet alleen voor meer klanten zorgt, maar waar ook werknemers waarde aan hechten. Een nieuwe ondernemer doet er daarom goed aan om zijn kantoor verantwoord in te richten. En ook een gevestigd bedrijf kan stappen zetten om een steentje bij te dragen aan een milieuvriendelijke inrichting van zijn bedrijf. Hieronder bespreken we manieren waarmee jij op het gebied van duurzaam ondernemen een groot verschil kunt maken met kleine investeringen.
Gebruik minder papier en print duurzaam
Een ‘paperless office’, waarin alle documenten digitaal aanwezig zijn en niet uitgeprint worden, is een mooi streefdoel. Dat is helaas niet voor elk kantoor weggelegd, maar toch kan je minder papier gebruiken. Ga na voor welke soorten documenten het écht nodig is om ze te printen. Kies voor duurzame printinkt en toner, die niet alleen milieuvriendelijk zijn, maar ook nog langer meegaan. Verander de instellingen van je printers zodat ze minder inkt per printbeurt gebruiken. En koop papier dat gemaakt wordt met hout uit duurzaam geteelde bossen.
Bestel hergebruikte tapijttegels
Er zijn genoeg bedrijven die er na een paar jaar al de brui aan geven of upscalen naar een groter pand. Wat er vaak gebeurt, is dat er dan nieuwe vloeren gelegd worden voor de volgende huurder, en dat de oude vloeren – die meestal uit tapijttegels bestaan – vernietigd worden. Doodzonde, vindt het bedrijf Sparo, want deze tegels zijn na een lichte schoonmaakbeurt zo goed als nieuw. Als je zelf een (nieuw) bedrijfspand betrekt, bestel dan op Sparo.nl ReUse tapijttegels. Die zijn van prima kwaliteit en goedkoper dan nieuwe exemplaren, en je voorkomt een zinloze toevoeging aan de enorme afvalstroom vanuit ondernemingen.
Ga voor fair trade producten
Laten we eerlijk zijn: zonder koffie kan je je kantoor wel sluiten. De koffiemachine moet dus blijven draaien – en ook op dit punt heb je de gelegenheid om een verschil te maken. Fair trade koffie, thee en andere drankjes zorgen dat de telers van deze producten een eerlijk bedrag voor hun oogst ontvangen. Veel fair trade koffie en thee zijn bovendien op een ecologisch verantwoorde manier verwerkt en verpakt. En behalve voor duurzame drankjes kan je ook kiezen voor fair trade- en groene etenswaren in je kantine. Daarvoor hoef je al lang niet meer naar de reformwinkel, want ook de grote supermarkten begrijpen het belang en de aantrekkingskracht van eerlijke voedingsmiddelen.
Ruim de schoonmaakkast uit
Natuurlijk wil je een schoon kantoor met een net sanitair – dat is iets wat je medewerkers en gasten mogen verwachten. In de praktijk worden er in Nederlandse kantoren behoorlijk giftige, schadelijke en niet-groene producten gebruikt om de werkomgeving na vijf uur weer netjes te krijgen. Chemische schoonmaakartikelen zoals chloor kunnen vervangen worden door ecologische producten. Goedkope schoonmaakdoekjes en zwabbers gaan niet lang mee, in tegenstelling tot duurdere artikelen van hogere kwaliteit. En glasreinigers bevatten vaak vluchtige organische stoffen die het milieu aantasten. Kies voor betere schoonmaakspullen, en je zet over de loop van het jaar een serieuze stap om duurzamer te ondernemen.
Zet tweedehands of duurzame meubelen neer
Wat voor tapijttegels geldt, geldt ook voor kantoormeubelen. Ze worden vaak na minder dan drie jaar gebruik bij het grof vuil gezet, terwijl ze nog prima te gebruiken zijn. Het overnemen van gebruikte meubels geldt tegenwoordig niet meer als teken van armoede, maar juist als signaal dat je duurzaam ondernemen serieus bent. Zijn gloednieuwe meubels belangrijk voor de uitstraling van jouw kantoor? Kies dan voor producten van designers als Herman Miller, die prachtige stoelen speciaal voor het kantoor ontwerpt en fabriceert. Deze meubels zijn ecobewust gemaakt en kunnen uitstekend gerecycled worden.
Kijk kritisch naar je energieverbruik
Er zijn ook manieren om het energieverbruik van je kantoor terug te dringen. In nog te veel kantoren branden bijvoorbeeld constant lampen op plekken waar niemand aanwezig is. Een bewegingssensor verhelpt dat probleem voor een schijntje. Ook staan veel apparaten (koffiemachines, printers, laptops) constant op stand-by, terwijl dat echt niet nodig is. Maak dus een rondje door je bedrijf en ga na wat bij jou de echte energieslurpers zijn, en hoe je die apparaten beter kan instellen zonder je workflow te verstoren. Dat is goed voor het milieu, en je zult zelf aangenaam verrast zijn als je de stroomrekening onder ogen krijgt!