Wie duurzaam wil ondernemen, kiest ook voor duurzame verlichting. Ledlampen zijn een goede keuze. Dergelijke ledlampen hebben een lange levensduur, bevatten niet de schadelijke gassen die vroegere lampen hadden en verbruiken ook nog eens veel minder energie dan hun voorgangers. Een extra voordeel is dat ledlampen goed kunnen worden gerecycled en zo bijdragen aan een verantwoorde grondstoffenkringloop. Dat geeft onder meer Lampdirect, de specialist op het gebied van professionele ledverlichting, aan.
Een tweede leven voor de ledlamp
Zoals eerder aangehaald, bevatten ledlampen geen giftige stoffen als kwik. Het bestaat voornamelijk uit elektronische componenten, zoals halfgeleiders, diodes en printplaten. Daarom worden ledlampen net als andere e-waste verzameld en verwerkt. Bij de milieustraat van de gemeente, soms ook wel eens het ecostation of het afvalbrengstation genoemd, is het mogelijk om ledlampen binnen te brengen. Ook in winkels zijn er vaak inleverbakken te vinden waar ze kunnen worden binnengebracht. Voor bedrijven die jaarlijks heel wat lampen inzamelen, zijn er uiteraard ook andere oplossingen. Zo stelt Wecycle bijvoorbeeld speciale boxen ter beschikking.
Het is belangrijk om ledlampen in te zamelen, omdat ze nog heel wat bruikbare materialen bevatten. Naast het glas worden ook de metalen uit de ledlampen gewonnen. Volgens de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal worden ongeveer 92 procent van de grondstoffen opnieuw gebruikt in andere producten. Andere bronnen hebben het over tot wel 95 procent van de grondstoffen. Ook bij Lampdirect, de grootste lichtspecialist van Europa, bevestigen ze dat ledlampen bijna volledig kunnen worden gerecycled.
Recyclingproces bij ledlampen
Verbazingwekkend is dat niet, want eigenlijk is een ledlamp niet meer dan wat elektronica in een bol van glas of polycarbonaat met een aluminium schroefdraad. Aluminium kan gemakkelijk opnieuw worden omgesmolten en elektronica kan voor verdere verwerking naar recyclers als Umicore worden doorverwezen. Glas en kunststof wordt ook opnieuw omgesmolten. Tegelijkertijd zijn er de afgelopen jaren grote stappen gezet om bijvoorbeeld de fluorescerende fosforvakjes op de chips op basis van chemische recyclingmethoden te hergebruiken.
In de praktijk werkt men veelal met een breek-zeefinstallatie, waarbij een breekmolen de lampen verbrijzelt en een trommelmagneet de ijzerfractie afscheidt. Daarna volgt er een zeef voor het afscheiden van onder meer de ferrofractie, de kunststoffen en het glas. De metalen worden onder andere gebruikt in de metaalindustrie.
Gerecyclede armaturen en een groeiende focus op bio-based materialen
Naast de keuze voor duurzame ledlampen gaat er ook steeds meer aandacht uit naar duurzame armaturen. Deze zijn dan gemaakt op basis van gerecyclede materialen, bijvoorbeeld gerecycled kunststof. Kunststofafval wordt dan gebruikt om de armaturen te maken. Ook bio-based materialen vinden steeds vaker hun weg naar deze markt. Onder andere het merk POD for Life focust sterk op dergelijke producten, met name voor de consumentenmarkt. Op de zakelijke of industriële markt gelden er vaak extra eisen en heeft men bijvoorbeeld behoefte aan waterdichte armaturen. Dergelijke armaturen zijn onder andere te koop bij Lampdirect. Daarbij maakt men bijvoorbeeld gebruik van een optische afdekking op basis van polycarbonaat. Polycarbonaat kan perfect worden gerecycled en opnieuw worden gebruikt.