PGGM ondersteunde dit jaar 90 procent van de moties die ondernemingen oproepen klimaatvriendelijke maatregelen te nemen en hun CO2-uitstoot terug te dringen. Dit in schril contrast tot de ING-groep in de Verenigde Staten die in 2008 (en de jaren daarvoor) geen enkele klimaatmotie ondersteunde. De ING Groep EU doet het beter: die steunde
62 procent van de ‘groene’ moties.
Vanwege de ernst van de klimaatcrisis zouden financiële instellingen álle klimaatmoties moeten ondersteunen. “Als grootaandeelhouders kunnen financiële instellingen de bedrijven die ze financieren helpen hun CO2-voetafdruk te verkleinen,” aldus Willem Verhaak, campagneleider Klimaat en Energie bij Milieudefensie. “PGGM heeft dit begrepen, nu de rest nog.”
Milieudefensie vindt dat de overheid haar huidige invloed op de financiële wereld moet gebruiken. Zodat banken en pensioenfondsen meer werk maken van de aanpak van het klimaatprobleem. Verhaak: “Een gezond milieu en het behoud van de natuur vormen het onderpand van onze economie en samenleving. Financiële instellingen hebben een grote verantwoordelijkheid in het behoud daarvan.”
Milieudefensie onderzocht het stemgedrag van aandelenfondsen van Rabobank, ING en Fortis en drie vermogensbeheerders van pensioenfondsen ABP, PGGM en PME. Naast het dit onderzoek verschijnt vandaag ook een handleiding voor banken: “Aan de slag met effectief klimaatbeleid voor banken”.