Amsterdam en Rotterdam doen het relatief goed in de wereldwijde top 100 van duurzame steden. Amsterdam staat op een tiende plek en Rotterdam op nummer twaalf. Amsterdam krijgt een hoge beoordeling op onder meer basis van de kwaliteit van infrastructuur en transport en digitale connectiviteit, terwijl Rotterdam hoog scoort als het gaat om groen in de stad en duurzame mobiliteit. Beide steden staan in de top 5 als het gaat om duurzaam afvalmanagement. Dat blijkt uit de vijfde editie van de Arcadis Sustainable Cities Index 2022, dinsdag uitgebracht door advies- en ingenieursorganisatie Arcadis. Arcadis meet hierbij 100 wereldsteden op de duurzame pijlers People, Planet en Profit.

 

 

Europese steden blijven het goed doen op het gebied van duurzaamheid. In de top 20 staan liefst dertien Europese steden met Oslo als meest duurzame stad. Oslo scoort goed op de pijler Planet met onder meer groen in de stad, deelvervoer, lage criminaliteit, goed inkomen voor veel inwoners, gelijkheid en de werk/privébalans. Stockholm, Tokio, Kopenhagen en Berlijn maken de top 5 compleet. Onderaan de lijst bungelen Nairobi, Johannesburg, Buenos Aires, Jakarta en Sao Paulo. We willen onze steden in balans brengen. Alleen is de praktijk weerbarstig, want heb je in een gebied alle vinkjes als energieneutraal, gezondheid, wateropvang, hergebruik, afvalscheidingen, circulair gebouw met duurzame materialen, prettig binnenklimaat, goed ontworpen buitenruimte in het groen, dan komt de betaalbaarheid flink onder druk.

Hoewel de pandemie voor veel steden tijdelijk een rem op de groei zette, bood dit wel de gelegenheid om te werken aan groenere, gezondere en meer inclusieve centra. In veel opzichten werkte dit als een ‘wake-up call’. Bestuurders beseffen zich meer en meer dat duurzaamheid geen luxe is, maar noodzaak. Ze hebben ook gezien dat een radicale transformatie bijna van de ene dag op de andere kan plaatsvinden.

In Nederland gaat het vooral over betaalbare en schaarse woonruimte. ‘Ook voor belangrijke groepen als politieagenten, onderwijzers en verpleegkundigen moet er woonruimte zijn, maar zij vinden nauwelijks betaalbare huizen in grote steden, legt Verali von Meijenfeldt directeur Amsterdam bij Arcadis uit. ‘Daarom denk ik dat we vooral moeten kijken naar transformatie van bijvoorbeeld kantoren tot woonruimte in combinatie met een circulaire en klimaatbestendige aanpak. Met slim combineren maken we ruimte voor alle aspecten van een duurzame stad. Denk bijvoorbeeld aan meer woningen en kantoren rond openbaar vervoersknooppunten, waardoor we minder parkeerplaatsen nodig hebben en daar leefbare ruimte voor te creëren. Verder kan Amsterdam verbeteren op de energietransitie omdat het energiegebruik hoger ligt dan gemiddeld.’

Dat Rotterdam het in deze editie ook goed doet stemt Arrèn van Tienhoven directeur Rotterdam bij Arcadis tot vreugde. ‘De stad zette meer in op energietransitie, klimaat en digitalisering. Dat is ook terug te zien in de score van de index waarin opvalt dat groen en duurzame mobiliteit het goed doen. De grote opgave is om alle inwoners mee te nemen in de transities en iedereen gelijke kansen te bieden op fijn wonen, werken en verblijven in de stad. Voor nieuwbouw van woningen moeten we scherpe keuzes maken om wonen voor iedereen betaalbaar te houden. Denk aan minder dure wolkenkrabbers en meer gebouwen met maximaal acht verdiepingen.’

 

 Top 20   Onderste 20
 1 Oslo
2 Stockholm
3 Tokio
4 Kopenhagen
5 Berlijn
6 Londen
7 Seattle
8 Parijs
9 San Francisco
10 Amsterdam
11 Zurich
12 Rotterdam
13 Glasgow
14 Los Angeles
15 New York
16 Frankfurt
17 Vancouver
18 Edinburgh
19 München
20 Washington DC
  81 Lima
82 Buenos Aires
83 Jakarta
84 Sao Paulo
85 Hanoi
86 Cairo
87 Rio de Janeiro
88 Chennai
89 Cape Town
90 Bangalore
91 Mumbai
92 Calcutta
93 Manila
94 Lahore
95 New Delhi
96 Nairobi
97 Johannesburg
98 Karachi
99 Lagos
100 Kinshasa