“Groene aspecten duiken meer en meer op in lastenboeken”, zegt Wilfried Baeten, managing partner van Centix, een bedrijf dat advies geeft rond groene IT. Frank Lenderink, HP-woordvoerder voor de Benelux op milieuvlak, beaamt dat: “Een jaar geleden vond je het in één op tien lastenboeken. Nu is dat één op vijf. Er is dus een duidelijke kentering.” Ook bij IBM en Sun wordt die trend bevestigd.
De “groene” elementen in lastenboeken draaien vooral rond energieverbruik. En voor investeringen in datacenters zit er vaak ook een hoofdstuk bij rond warmterecuperatie.
Maar bij Belgacom, bijvoorbeeld, is het een stuk breder. Belgacom hanteert een “code of ethical purchases”, die onder meer principes rond milieu bij aankopen inhoudt. Die gaan onder meer ook over recyclage. Die principes komen nu in elk aankoopcontract voor, zegt Loic Van Cutsem, manager van de dienst maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Belgacom.
Marc Moris, director corporate prevention & protection bij Belgacom: “Wij hebben altijd naar de total cost of ownership gekeken. Het milieuaspect is er sinds 2008 bijgekomen.” Op dit moment selecteert Belgacom servers voor zijn eigen datacenter. Als deel van die selectie wordt het verbruik van servers getest. Momenteel voert Belgacom een “proof of concept”-test uit voor het koelen van een datacenter met buitenlucht (zie kader).
Wie eerst?
Het opduiken van energieverbruik en andere duurzaamheidscriteria gebeurt zeker niet gelijkmatig. De overheid loopt duidelijk voorop. “In de dienstensector merk je een beginnende interesse”, zegt Wilfried Baeten van Centix, “maar het zijn nog eerder uitzonderingen en meer gedreven door imago dan besparing. Heel duidelijk is dat de industriële sector er helemaal geen prioriteit van maakt.”
Het zijn ook vooral de grote multinationals die “groen” op de agenda zetten om daar dan mee uit te pakken in hun duurzaamheidsrapporten. “Bij de KMO’s zie je het minder”, zegt Frank Lenderink. De grote hostingbedrijven ten slotte zijn ook goed mee, omdat energiekosten voor hen zwaar doorwegen in hun totale budget.
Elektriciteitskosten in IT budget?
Een veel geciteerd pijnpunt: energieverbruik staat doorgaans niet in het budget van de Belgische CIO, maar wel in het facilitiesbudget. “En inderdaad, als je die elektriciteitsrekening niet ziet, ga je ook niet actief op zoek naar oplossingen”, zegt Frank Lenderink. “Maar dat is in Nederland ook zo”, voegt hij eraan toe. Volgens Lenderink moet de IT-afdeling minstens inzicht krijgen in de kostprijs van de energie die naar haar infrastructuur gaat.