Bij de productie van voedsel zijn er zoveel aspecten waar je rekening mee moet houden, soms lijkt het niet meer te overzien. De waaier aan logo’s die op de verpakking (zou) moeten of kunnen. Nieuwe richtlijnen uit Europa over transparantie, due diligence, gezondheid en plasticreductie. De dilemma’s zijn legio. En dan hebben we ook nog een kant die misschien niet voor iedereen zichtbaar is: de verantwoording van het MVO-beleid. Dit onderwerp is op dit moment uiterst relevant, omdat de regelgeving vanuit de Europese Unie verandert. Veel bedrijven zullen over het boekjaar 2023 of 2024 moeten gaan rapporteren volgens de nieuwe richtlijnen in de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). En nee, dat is geen ver-van-mijn-bed show in de directiekamers, maar gaat direct invloed hebben op de bedrijfsvoering.
Bestuurders kunnen in de nabije toekomst rekenen op steeds kritischere vragen vanuit hun Raad van Commissarissen. Commissarissen hebben de antwoorden niet, die verwachten ze van de bestuurders. Want de RvC wil graag dat het bedrijf waarop zij toezicht houden een goed MVO-beleid heeft, gericht op de langere termijn. En dat de ambities en resultaten zijn vastgelegd in een gedegen, betrouwbare en leesbare MVO-rapportage, die voldoet aan (toekomstige) richtlijnen.
Recent schreef ik, ter afronding van de Nyenrode commissarissen-cyclus, hierover een paper ‘Een lid van de Raad voor Commissarissen dient de juiste vragen te stellen over MVO rapportage’. In dat paper identificeer ik zeven vragen die de RvC kan stellen aan de bestuurders. Met deze vragen én de antwoorden daarop houden commissarissen en de bestuurders elkaar scherp. Deze column biedt natuurlijk geen ruimte om alle vragen én antwoorden langs te lopen en de voorbeelden te beschrijven. Maar de belangrijkste vragen die je kunt verwachten vanuit de RvC zijn:
1. Welke redenen zijn er om een MVO-verslag te hebben?
2. Hoe komt het bedrijf tot een MVO-verslag?
3. Aan welke eisen dient een MVO-verslag te voldoen?
Wil je weten welke 4 vragen er nog meer gesteld gaan worden? Voor diegenen die er mee aan de slag willen heb ik een checklist gemaakt met de zeven vragen én antwoorden op een rij. En wees er als lid van de Raad voor commissarissen en/of als bestuurder erop bedacht dat dit onderwerp in de komende tijd vaker op de bestuurstafel zal liggen.
Suzanne van der Pijll, Managing Partner bij Schuttelaar & Partners