“Van stort naar trots,” zo omschrijft een projectmanager bij een gemeente een circulair ambachtscentrum. Het is een plek waar vanuit verschillende invalshoeken gewerkt wordt aan product-hergebruik en reparatie. Door het verbinden van een kringloopwinkel, een reparatiewerkplaats, een milieustraat en het onderwijs wordt onnodig weggooien van producten en grondstoffen voorkomen.
Met een circulair ambachtscentrum naar een circulaire economie
Het doel van een circulair ambachtscentrum? Hergebruik en reparatie bevorderen. Het gaat bij een circulair ambachtscentrum namelijk om zo min mogelijk waardevolle grondstoffen verliezen: dus hoe zorg je dat je producten repareert of hergebruikt?
Zo wordt een circulair ambachtscentrum een plek om de transitie naar de circulaire economie te versnellen. Innovaties beginnen tenslotte klein. Een circulair ambachtscentrum kan deze ruimte bieden. Van daaruit kan de waarde van een product behouden worden. En naast waarde behouden kan hergebruik ook waarde bieden. Door doelstellingen van het sociaal domein te combineren met de grondstoffenagenda kom je onderaan de streep financieel ook nog beter uit bijvoorbeeld.
Ook het onderwijs vervult een belangrijke plek in een circulair ambachtscentrum. Zo leren jongeren de waarde van reparatie en hergebruik. Daarnaast heb je de makers, ontwerpers en reparateurs van de toekomst hard nodig. De spullen die zij repareren of hergebruiken kunnen een uitkomst zijn voor mensen met een kleinere portemonnee. Een circulair ambachtscentrum wordt zo een centrum van werkgelegenheid, onderwijs en een ontmoetingsplek in één. De circulaire economie in de praktijk.
Benieuwd hoe je zelf aan de slag kunt met een circulair ambachtscentrum?
Samen met partners VNG, NVRD, Repair Café en BKN heeft Rijkswaterstaat het Inspiratiedocument Circulaire Ambachtscentrum gemaakt. Dit interactieve document neemt je mee in vijf verschillende perspectieven vanuit de verschillende pijlers van een circulair ambachtscentrum. Je vindt er concrete voorbeelden, handige tips uit de praktijk en ervaringen van experts. Het kan een handig startpunt zijn om het gesprek te starten met partners en te verkennen wat de mogelijkheden zijn om zelf een circulair ambachtscentrum op te zetten.