Nederland zet zichzelf opnieuw op de kaart als kaasland. Mr. & Mrs. Watson – een vegan foodtech-bedrijf uit Amsterdam – lanceert dit jaar het een Hollandse kaaswiel van eiwitrijke plantaardige melk. Het plantaardige alternatief wordt net als dierlijke Hollandse kaas op ambachtelijke wijze gefermenteerd en zit vol gezonde eiwitten. De eiwitten worden gewonnen uit veldbonen, er komt dus geen koe aan te pas. Mr. & Mrs. Watson kondigt vandaag een tweede seed funding ronde aan voor de lancering van de plantaardige snijkaas in speciaalzaken en supermarkten eind dit jaar. Eerder lanceerde Max&Bien al een plantaardig kaaswiel.
Mr. & Mrs. Watson maakte de afgelopen jaren naam met kaasalternatieven op basis van cashewnoten, zoals de Camemberti. De afgelopen drie jaar werkte het foodtech-bedrijf in haar lab in Amsterdam hard aan een nieuwe doorbraak: kaas op basis van eiwitten gewonnen uit veldbonen. Door de combinatie van een ambachtelijk fermentatieproces en geavanceerde technieken biedt het product een revolutionair alternatief voor traditionele Goudse kaas.
Een nieuwe standaard
“De vraag naar plantaardige alternatieven voor eiwitten neemt enorm toe”, vertelt Nick Piña, co-founder van Mr. & Mrs. Watson. “Daar wordt al heel goed op ingespeeld met fantastische plantaardige vleesvervangers. Maar waar de innovaties in het plantaardige vleessegment elkaar in rap tempo opvolgen, blijft het plantaardige kaassegment tot nu toe achter. Veel producten hebben bijvoorbeeld nauwelijks voedingswaarde. Het wordt tijd dat er mooie, ambachtelijke en voedzame kaasvervangers op de markt komen die toegankelijk zijn voor het grote publiek. Met ons plantaardige snijkaas zetten we een nieuwe standaard op het gebied van voedingswaarde, ambacht en smaak.”
Ambachtelijke beleving
Net als dierlijke Goudse kaas, is het plantaardige alternatief van Mr. & Mrs. Watson een ambachtelijk product. Piña: “Kaas maken is een eeuwenoude Nederlandse ambacht. Een ambacht die wij omarmen en meenemen naar de toekomst. We maken eerst plantaardige melk van lokaal verbouwde veldbonen. Deze melk wordt vervolgens op traditionele wijze gefermenteerd. Daarna gieten we de kazen in traditionele kaasmallen. Het resultaat is het bekende Hollandse kaaswiel waar je in de winkel plakjes vanaf kunt snijden. Een beleving die we nog niet kennen in het plantaardige kaassegment.”
Tweede seed funding ronde
In 2021 haalde Mr. & Mrs. Watson 700.000 euro op tijdens een eerste seed funding ronde. Vandaag kondigt het bedrijf een tweede seed funding ronde aan. Het geld wordt geïnvesteerd in de lancering van het product in Nederlandse supermarkten en speciaalzaken in het vierde kwartaal van dit jaar. Doel is om binnen twee jaar internationaal uit te rollen.
Over Mr. & Mrs. Watson
Mr. & Mrs. Watson begon in 2017 als plantaardig restaurant, gespecialiseerd in huisgemaakte kaasalternatieven. Het aanbod werd bekroond met een PETA Award voor ‘beste veganistische kaas’. Door de populariteit van de producten opende Mr. & Mrs. Watson begin 2019 een nieuwe productiefaciliteit en food lab. De ondernemers achter het merk grepen de corona-lockdown aan om de producten op de zakelijke markt te brengen en een webshop te openen. Inmiddels is Mr. & Mrs. Watson een vegan food merk met de focus op de innovatie van vegan kaasalternatieven. Met goed eten de wereld veranderen. Dat is de droom. Goed voor de natuur, dierenwelzijn, de mensheid en -last but not least- onze smaakpapillen.