We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. U bestelt iets online, maar wanneer de bezorger eindelijk aan de voordeur staat begrijpt u niet wat u ook alweer besteld had omdat het pakket zo buitensporig groot is. U opent de niet-gerecyclede kartonnen doos, en daarin treft u een piepschuimen pulpbakje of doosje aan dat gevuld is met plastic verpakking pinda’s. Op de bodem daarvan vindt u uiteindelijk uw product, dat zo klein is dat er letterlijk wel 50 van in dat enorme pakket hadden gepast. En trouwens, het product zelf was ook al verpakt in niet-gerecycled plastic. Voor de zekerheid.
De juiste balans
Zoals Annie Leonard, de Amerikaanse criticus van de consumptiemaatschappij, naar verluidt ooit zei: ‘Er bestaat geen “weg”. Wanneer we iets weggooien, moet het toch ergens naartoe.’ Gelukkig zijn de meeste mensen tegenwoordig bewuster dan vroeger over wat ze consumeren en weggooien.
Dat geldt ook voor bedrijven, waarvan de meeste inmiddels hun best doen om de milieu-impact van hun verpakkingen te beperken. Daarvoor moeten ze de juiste balans vinden, door aan de ene kant de hoeveelheid verpakkingsmateriaal die ze gebruiken te verminderen, en er aan der andere kant voor te zorgen dat hun producten op weg naar de klant niet beschadigd raken. Niet alleen omdat beschadigde goederen slecht zijn voor de reputatie van bedrijven en merken, maar vooral omdat het retourneren en opnieuw verzenden van een beschadigd product een grotere impact op het milieu kan hebben dan de verpakking zelf.
Bij Dataflex zijn we ook bezig om de uitdaging van de verpakkingen aan te gaan. We hadden al snel begrepen dat de eerste stap helemaal niet zo moeilijk was. Het is gewoon een kwestie van duurzamere alternatieven voor al het verpakkingsmateriaal dat je gebruikt. Onze kartonnen dozen waren altijd al gemaakt van gerecycled papier, zo lang als we ons kunnen herinneren. Daarnaast gebruiken we sinds 2016 ook geen piepschuim meer. Voor producten die alleen veilig vervoerd kunnen worden in voorgevormde doosjes, maken we nu gebruik van zogenaamde pulp trays die gemaakt zijn van gerecycled papier. Voor de rest van onze producten gebruiken we gerecycled papier als vulmateriaal, in plaats van piepschuim of plastic verpakking pinda’s.
Constante verbetering
We zijn overtuigd dat duurzaamheid een permanente ontwikkeling is. Daarom streven we er dus constant naar om steeds minder plastic verpakkingen te gebruiken. Voor sommige productlijnen bijvoorbeeld gebruiken we sinds kort vloeipapier in plaats van dunne plastic zakjes, om te voorkomen dat producten tijdens de verzending krassen oplopen. Dat bleek zo goed te werken dat we van plan zijn om dit voor al onze producten te gaan gebruiken.
Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de manieren waarop je verpakkingsmateriaal op basis van fossiele brandstoffen kunt vervangen door duurzamere opties. Er komen steeds weer nieuwe organische materialen op de markt, die nieuwe oplossingen bieden voor de verpakkingsproblematiek.
De macht van de consument
Vergeet niet: de mensen die werken voor bedrijven die verpakkingsmateriaal gebruiken, zijn zelf ook consumenten. Als er bij u thuis dus producten worden afgeleverd in verpakkingen die duurzamer hadden gekund, waarom neemt u dan geen contact op met het bedrijf? Zo kunt u het bedrijf in kwestie laten weten dat u als klant meer verwacht, en doet u tegelijkertijd een vriendelijke suggestie hoe het bedrijf zijn producten voortaan duurzamer kan verpakken.
Sophia Kleesattel, Sustainability Ambassador bij Dataflex