Duurzaam ondernemen is voor jou natuurlijk heel belangrijk. Maar je invloed op een betere en meer duurzame wereld rijkt verder dan je eigen bedrijf. Je wilt misschien ook graag je huis zo duurzaam mogelijk maken. Dat kost wel een flinke investering. Heb je hier niet voldoende spaargeld voor, dan kun je lening afsluiten, je hypotheek verhogen en slim gebruiken van subsidies. In dit artikel geven we je handige tips om een goede keuze te maken.

 1. Hypotheek of geld lenen voor verduurzamen woning?

Je hypotheek mag normaal maximaal 100 procent van je woningwaarde zijn. Maar als je duurzame maatregelen neemt, mag je maximaal 106 procent van de woningwaarde lenen. Daarom is je hypotheek verhogen voor het verduurzamen van je woning vrijwel altijd mogelijk. En heb je op dit moment ook nog overwaarde op je woning? Dan kun je die ook nog inzitten voor de verduurzaming.

Maar let op! Als je hypotheek door de verhoging hoger wordt dan het bedrag dat je destijds bij de notaris hebt ingeschreven voor je hypotheek, betaal je opnieuw notaris-, advies- en afsluitkosten voor de verhoogde hypotheek.

Je betaalt voor een hypotheek een lagere rente dan wanneer je bij een kredietverstrekker een lening voor het verduurzamen van je woning afsluit. Toch is door de hierboven genoemde bijkomende kosten een persoonlijke lening vaak voordeliger dan je hypotheek verhogen. Dit komt omdat je bij een persoonlijke lening deze bijkomende kosten niet betaalt. Kost de verduurzaming van je woning minder dan 55.000 euro? Dan is een persoonlijke lening voordeliger, zo blijkt uit onderzoek van Geld.nl.

2. Lening voor verduurzamen woning via gemeente

Vaak kun je via de gemeente of provincie ook een speciale Duurzaamheidslening of Energiebespaarlening afsluiten voor het verduurzamen van je huis. Daarnaast kom je vaak voor verschillende subsidies in aanmerking. Hier kun je opzoeken welke regelingen jouw gemeente of provincie heeft.

3. Persoonlijke lening voor verduurzamen huis

Vaak zullen de overheidsleningen en -subsidies niet voldoende zijn om het verduurzamen van je woning helemaal te betalen. Of misschien voldoe je net niet helemaal aan de voorwaarden. In die gevallen is geld lenen bij een kredietverstrekker voor het verduurzamen van je woning (voor de resterende kosten) een goede optie.

De meeste kredietverstrekkers in Nederland bieden alleen nog persoonlijke leningen aan, maar dat is ook meteen de beste leenvorm bij het verduurzamen van je woning. Want als je de persoonlijke lening gebruikt voor je woning, mag je de rente aftrekken van de inkomstenbelasting. Daarnaast betaal je voor een persoonlijke lening een lagere rente dan voor veel andere leenvormen. Bovendien staan de rente, je maandbedrag en de looptijd vast, zodat je precies weet hoeveel de lening voor het verduurzamen van je huis kost en wanneer je deze hebt afgelost. Toch een prettige gedachte.

4. Lening voor verduurzaming huis en onverwachte kosten

Net als bij elke verbouwing, kan het verduurzamen van je huis duurder uitpakken dan verwacht. Dat gebeurt zelfs heel vaak. Het NIBUD raadt daarom aan om een marge van 5 procent aan te houden bij het bepalen van je leenbedrag. Zo heb je nog wat geld achter de hand als het verduurzamen van je huis duurder uitpakt. En heb je het toch niet nodig? Dan kun je dit extra geld bijna altijd kosteloos in één keer weer aflossen op je lening.

5. Rente bij lening voor huis verduurzamen

Welke lening voor het verduurzamen van je woning je ook kiest, je betaalt altijd rente. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je onnodig veel rente moet betalen. Het verschil in rente tussen de kredietverstrekkers is vaak groot. Zo betaal je voor de lening met de hoogste rente al snel een paar honderd euro meer aan rente op de totale lening dan wanneer je kiest voor de lening met de laagste rente. Ga daarom altijd eerst de rente van verschillende leningen vergelijken voor je een keuze maakt. Zo zorg je dat geld lenen voor de verduurzaming van je huis niet duurder uitpakt dan nodig.

 

https://www.geld.nl/

 

 

https://www.geld.nl/lenen/vergelijken