De onderneming start met het gebruik van gecertificeerde palmolie wanneer die in de tweede helft van 2008 beschikbaar komt en streeft ernaar dat alle palmolie die zij in Europa gebruikt tegen 2012 volledig traceerbaar is.
Dit initiatief bouwt voort op wat Unilever in meer dan tien jaar al heeft bereikt in haar streven te komen tot duurzaamheid – van het helpen oprichten van de Marine Stewardship Council om duurzame visvangst te bevorderen en het invoeren van een duurzaam landbouwbeleid in 1995 tot de introductie van gecertificeerde duurzame thee eerder dit jaar.
Bij het stellen van dit ambitieuze doel erkent Unilever dat zij zal moeten blijven samenwerken met overheden, leveranciers, NGO’s en met andere afnemers van palmolie.
Bij de aankondiging van dit initiatief op de Prince of Wales May Day Climate Change Summit in Londen zei Patrick Cescau, Group Chief Executive van Unilever: “Palmolie is een belangrijke grondstof voor ons en voor de industrie van consumentenproducten in zijn geheel. Wij gebruiken een aanzienlijke hoeveelheid palmolie en willen bijdragen aan positieve veranderingen, net zoals we dat hebben gedaan binnen de visserij, theeproductie en op andere gebieden.”
“Tien jaar geleden zijn wij begonnen ons te richten op duurzame palmolie door eigen richtlijnen en goede werkmethoden te ontwikkelen en die te delen met telers en leveranciers, wat in 2004 heeft geleid tot de oprichting van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO; de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie). Via de RSPO hebben we hard gewerkt om binnen de industrie consensus te bereiken over criteria voor duurzame palmteelt.”
“Nu is het tijd voor een volgende stap. Leveranciers moeten actie ondernemen om aan de criteria te voldoen door ervoor te zorgen dat zowel de palmolie van hun eigen plantages als de olie die zij elders betrekken wordt gecertificeerd. Wij zijn tevens van plan steun te geven aan de roep om een onmiddellijk moratorium op verdere ontbossing in Indonesië ten behoeve van de palmolieteelt. Wij maken ons hiervoor hard, omdat we van mening zijn dat het goed is voor iedereen die onze producten gebruikt, voor het milieu en de gemeenschappen waarin en waaromheen palmolie wordt verbouwd en voor onze onderneming en onze merken.”
Unilever zal een leidende positie blijven innemen binnen de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO) en deze inzetten als motor voor verandering, mede door ervoor te zorgen dat doeltreffende sancties worden opgelegd aan leveranciers die doorgaan met onwettige ontbossingspraktijken.
Rod Taylor, bestuurder bij WWF International (het internationale Wereld Natuur Fonds): “Het WWF is blij met Unilevers steun aan de inspanningen om ontbossing in Indonesië te stoppen en te komen tot een palmolievoorraad die volledig wordt betrokken uit gecertificeerde duurzame bron. Het WWF wenst Unilever veel succes bij het verwezenlijken van haar belofte en hoopt dat Unilevers initiatieven anderen zullen inspireren tot navolging.”
Unilever zal regelmatig verslag doen van de voortgang ten aanzien van deze voornemens en zij zal hierover in contact blijven met alle belanghebbenden.
Namens Unilevers Sustainable Development Panel zei Jonathon Porritt: “We zijn zeer verheugd over deze nieuwe plannen van Unilever met betrekking tot palmolie. De afgelopen twee jaar hebben we Unilever geadviseerd over deze kwestie en we zijn met name onder de indruk van de manier waarop Unilever de wereld heeft gewezen op de gevolgen van de huidige overhaaste, niet-duurzame overstap op biobrandstoffen.”
“Dit zijn ambitieuze doelstellingen, en met name Unilevers bereidheid een leidende rol op zich te nemen bij het opzetten van betrouwbare, gecertificeerde productieketens voor palmolie is belangrijk. Een aantal basispunten is reeds ontwikkeld via de RSPO, maar nu moet snel tot actie worden overgegaan om verdere schade aan het regenwoud en andere ecosystemen te voorkomen.”