Unilever is voorzitter van de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO). In de RSPO zijn, naast Unilever, o.a. Oxfam Novib, het Wereld Natuur Fonds, plantagebezitters, producenten en retailers vertegenwoordigd. Wij zien deze Ronde Tafel als hét instrument om duurzaamheid in de palmoliesector te stimuleren. In november 2007 heeft de RSPO officieel haar Certificeringsprogramma voor Duurzame Palmolie gelanceerd. Dit programma adresseert veel van de zorgen van Greenpeace.

Het probleem is simpelweg dat de vraag naar palmolie explosief is gestegen. Dit komt gedeeltelijk door de toenemende vraag vanuit India en China en ook als gevolg van het gebruik van palmolie als input voor biobrandstoffen in de energiesector.

Het is heel belangrijk dat alle betrokken partijen zich committeren aan de overeengekomen criteria om ervoor te zorgen dat duurzaamheid ook daadwerkelijk in de praktijk wordt gebracht.

Dit is geen gemakkelijk proces en neemt meer tijd in beslag dan we allemaal zouden willen. Een ding staat voorop: we blijven absoluut gecommitteerd aan het zoeken naar een oplossing.