Het thema duurzaamheid zal een speerpunt worden in de collectieve promotie voor vlaslinnen. Deze wordt uitgevoerd door de Europese vlasorganisatie CELC, met bijdragen uit meerdere landen. Zo draagt het Nederlandse Productschap Akkerbouw voor dit doel 10 euro per hectare vlas bij, gefinancierd door telers, verwerkers en zaaizaadhandel.
Uit het onderzoek van Bio Intelligence Service blijkt dat het linnen overhemd goed presteert qua duurzaamheid, maar dat het de katoenen tegenhanger niet op alle punten klopt. Een minpunt voor het linnen shirt is dat het 2 minuten langer gestreken moet worden. Dat kost 14% meer energie dan bij katoen. Ook van de bijdrage aan het tegengaan van de klimaatverandering moeten geen al te hoge verwachtingen worden gekoesterd Zowel het linnen als het katoenen hemd wordt gefabriceerd in Azië, waar de electriciteit voor de productie wordt opgewekt met behulp van steenkool. Produceert het linnen hemd 130 gram CO2, het katoenen product is ‘goed’ voor 128 gram.
Er is wel een groot verschil in het waterverbruik zien. Het linnen hemd vraagt voor de productie en levensduur 6,4 liter water, het katoenen hemd 26 liter. De katoenteelt vraagt veel meer water. Ook is er een groot verschil in de uitstoot van toxische stoffen, die een gevaar vormen voor flora en fauna in het water. Bedraagt die uitstoot bij het katoenen hemd 90 gram, bij linnen is dat slechts 11 gram. De ongewenste verrijking van het water met voedingsstoffen zoals fosfaten en nitraten ligt bij katoen 18% hoger. In de katoenteelt worden meer pesticiden en meststoffen toegepast dan in de teelt van vlas.