“CO2 is afval en voor het opruimen van deze rommel ben je zelf verantwoordelijk. Maar dat moet wel op de juiste manier gebeuren. Er is nu veel onduidelijkheid, omdat de markt voor CO2-compensatie jong en in ontwikkeling is. Een keurmerk kan helpen meer zekerheid te scheppen,” stellen Niels Korthals Altes en Denis Slieker, de directeuren van Climate Neutral Group en tevens de bedenkers van het woord ‘klimaatneutraal’. Climate Neutral Group is internationaal pionier op het gebied van CO2-compensatie, marktleider op dit gebied in Nederland en eigenaar van zowel de merk- als domeinnaam klimaatneutraal.nl en greenseat.com.
Steun van VROM is gewenst
CO2-compensatie is de motor achter veel ‘groene’ en ‘klimaatneutrale’
producten en diensten. Voor de invoering van het keurmerk wil Climate Neutral Group graag steun en actieve medewerking van het ministerie van VROM, zowel beleidsmatig als financieel. De directie van Climate Neutral Group heeft over de invoering van het keurmerk inmiddels een gesprek gevoerd met minister Cramer. Tijdens dit gesprek heeft Climate Neutral Group zijn zorgen uitgesproken en de minister een notitie overhandigd met de visie, wensen en aandachtspunten wat betreft klimaatcompensatie en de plannen voor het keurmerk.
Keurmerk is garantie voor klanten
Om te komen tot het keurmerk zou het huidige convenant klimaatcompensatie moeten doorontwikkelen en voldoen aan strengere en bindende voorwaarden dan nu in de markt worden gehanteerd. Alleen aanbieders die voldoen aan de criteria mogen het keurmerk dragen.
Wanneer klanten zakendoen met een bedrijf dat het keurmerk draagt, dan weten ze zeker dat het ‘groene’ of ‘klimaatneutrale’ product deugt. Climate Neutral Group wil dat een keurmerk voldoet aan de volgende criteria:
– CO2-compensatie mag alleen met CO2-credits die voldoen aan de strengste criteria: CDM/JI projecten, Voluntary Carbon Standard- projecten of Gold Standard-projecten;
– CO2-compensatie mag alleen met gecertificeerde emissierechten, CER’s of VER’s;
– De compensatie dient uiterlijk te worden gerealiseerd binnen 3 maanden na het boekjaar waarin de verkoop heeft plaatsgevonden;
– Compensatie in de toekomst is niet toegestaan, zowel niet met zogenaamde futures, als met toekomstig te leveren VER’s of CER’s;
– De deelnemers moeten een goedgekeurde accountantsverklaring van de CO2-boekhouding overleggen;
– Deelnemers dienen niet alleen compensatie onder de aandacht te brengen, ook reductie.
Voorkom dubbeltelling in Nederlandse CO2-boekhouding Door deze, strenge criteria te hanteren ontstaat volgens Climate Neutral Group eenduidigheid in de markt, meer acceptatie door NGO’s, aansluiting bij de afspraken onder het Kyoto-protocol en aansluiting bij vergelijkbare internationale initiatieven. Ondersteuning door het ministerie van VROM in het realiseren en operationaliseren van het keurmerk kan plaatsvinden middels:
– Financiële ondersteuning voor de ontwikkeling en operationaliseren;
– Endorsement van het keurmerk en de ‘keurmerkhouders’;
– Communicatie over het keurmerk richting consument en bedrijfsleven;
– Vervullen van een voorbeeldfunctie door haar eigen compensatie conform het keurmerk te realiseren;
– Mogelijk maken van JI-projecten in Nederland en die niet opnemen in de CO2-boekhouding van Nederland, teneinde dubbeltelling te voorkomen.