Ontwikkelingssamenwerking belangrijker dan besparen milieu
Nederlanders blijken zeer betrokken te zijn bij de rest van de wereld. In de top drie van meest urgente ontwikkelingen in de wereld staat op één criminaliteit in Nederland (47 procent), maar dat wordt op de voet gevolgd door armoede in de wereld (46 procent) en natuurrampen naar aanleiding van klimaatverandering (39 procent).

In dilemma’s over helpen van ontwikkelingslanden of sparen van het milieu, kiezen Nederlanders vaker voor het steunen van ontwikkelingslanden. Zo vliegen ze liever naar een ontwikkelingsland om daar door toerisme de economie te stimuleren dan dat ze het vliegtuig laten staan voor het milieu. Ook het kopen van producten uit ontwikkelingslanden krijgt grote voorkeur boven lokale producten om het milieu te sparen.

Achtergrond
NCDO doet regelmatig onderzoek naar draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking. NCDO participeerde in de Mentality-meting van onderzoeksbureau Motivaction. In september en oktober 2007 deden 1.252 Nederlanders tussen de 15 en 80 jaar mee aan een deels mondeling, deels schriftelijk onderzoek, dat bij respondenten thuis is afgenomen. Dit onderzoek is representatief voor de Nederlandse bevolking.