Er wordt nauw samengewerkt met het bedrijfsleven, zo ook met Pirelli. “Bandenfabrikant Pirelli is al meer dan een eeuw lang een internationaal – wereldwijd – opererende onderneming die zich door middel van ontwikkeling en innovatie onderscheidt in de markt. Technologisch hoogstaande producten en productieprocessen die aan de wensen en eisen van de klanten voldoen. Al meerdere jaren wordt door Pirelli naast het leggen van de prioriteit bij het verbeteren van de prestaties van zowel organisatie als product ook gewerkt aan duurzaamheid. En dat in de brede zin des woords”, legde Henny Butter, directeur van Pirelli Tires Nederland bij de tekening van de samenwerkingsovereenkomst aan de commissieleden uit.

Complex
Butter: “Wanneer je duurzaamheid in je ondernemingsstrategie verankert dan hoort daar het maken van keuzes bij. Zoals de focus op ultra high performance banden of de ontwikkeling van het MIRS-productieplatform. Het continu opmerkzaam zijn op de behoefte van de markt stelt Pirelli in staat om complexe producten te ontwikkelen en succesvol op de markt te brengen en daarbij ook het milieu te betrekken. Het continu werken aan het verlagen van de belasting aan het milieu bijvoorbeeld door het zoeken en kiezen van andere soms nieuw ontwikkelde materialen.”

Een personenautoband is cruciaal voor de rijveiligheid maar moet tegelijkertijd ook het rijcomfort verbeteren. Eén van de producten die met inachtneming van alle voorgaande factoren is ontwikkeld betreft de nieuwste Pzero. Een ultra high performance-band waar absoluut geen aromatische oliën in zijn verwerkt. “Het besluit geen oliën voor dit type band te gebruiken loopt vooruit op de Europese wet- en regelgeving betreffende dit onderwerp, welke van kracht wordt in 2010, en deze gaat verder dan de meest strenge parameters in het ultra high performance segment. Het ontwikkelen van geluidsarme banden is eveneens een hoofdstuk in het duurzaamhedisdenken”, aldus Butter.

Duurzaamheid gaat verder dan alleen het milieu. Het bevorderen van de rijveiligheid door het ontwikkelen van monitorsystemen voor de bandenspanning is ook onderdeel van de duurzaamheidsgedachte.

Milieu
In aanvulling op ‘het nieuwe rijden’ komt Pirelli met een aantal nog te introduceren bandenspanning monitorsystemen. Variërend van ventieldopjes met spanningsfunctie tot een bluetooth verbinding tussen band en mobiele communicatieapparatuur. “Ook het stimuleren van culturele projecten in binnen- en buitenland en het creëren van een goede werkomgeving voor medewerkers zijn punten die bij Pirelli onder duurzaamheid worden verstaan. Duurzaamheid wordt vaak synoniem met het milieu gezien, maar Pirelli laat zien dat men hier toch een aantal stappen verder gaat. Overigens is het wel zo dat je dergelijke ontwikkelingen binnen je bedrijf goed moet communiceren, zowel intern als naar klanten en relaties toe”, besluit Butter.