Bij ondernemen denken we al snel aan het bedrijfsleven. Termen als klanten, personeelsbeleid, begroting en jaarrekening, raad van commissarissen, accountantsverklaring, komen dan in mijn gedachte. De term ‘verantwoord’ voegt aan het ondernemen toe dat je op een professionele wijze, met groot vakmanschap en op basis van wet- en regelgeving, je bedrijf uitoefent.
Dat geldt eveneens voor de gemeente Zijpe als bedrijf.
Want ook onze organisatie moet op een verantwoorde wijze haar werk doen. Daarbij is er een belangrijk verschil. Wij werken voor de inwoners. De gemeenteraad bepaalt de kaders waarbinnen de gemeentelijke organisatie haar werkzaamheden moet uitvoeren. Vergelijk de gemeenteraad met de raad van commissarissen in een grote onderneming. Onze klanten zijn de burgers, bedrijven en instellingen die van ons diensten afnemen. Ook wij kennen een begroting en een jaarrekening waarmee wij ons verantwoorden aan de gemeenteraad.
Ik ben mij er van bewust dat wij een monopolie positie hebben ten opzichte van het bedrijfsleven. De burger kan alleen maar bij ons een paspoort verkrijgen, moet een bouwvergunning bij ons aanvragen en is afhankelijk van de voorzieningen die wij voor hen verzorgen. Dus in die zin geen concurrentie. Aan de andere kant is er weer wel een vorm van concurrentie bij gemeenten onderling, als ik denk aan het wonen en werken. Als het woon- werkklimaat niet goed is, bepaalt de burger wel zelf waar hij of zij wil gaan wonen en zal een bedrijf zich er niet willen vestigen.
Ook wij moeten verantwoord ondernemen, kortom.