Het Oldenzaalse bedrijf ClimaRad heeft daarvoor een slimme ventilatie-unit bedacht die afgelopen week op de VSK-beurs is gelanceerd. Bij steeds meer nieuwbouwwoningen worden warmtepompen in combinatie met vloerverwarming ingezet.
“Warmtepompen zijn hot tegenwoordig”, zegt commercieel directeur Hans Velten van Climarad. “Ze zijn de meest sexy vorm van duurzame energie”. De warmte uit die pompen moet wel over een groot oppervlakte worden verspreid, wat betekent dat er vloerleidingen in plaats van cv-radiatoren moeten worden aangelegd. De grote vraag is dan: hoe regel je de ventilatie?’, legt Velten uit. “Als je de frisse lucht via ventilatieroosters in het raam binnenlaat, dan leidt dat tot tocht, want de koude luchtstroom van buiten wordt dan niet verwarmd door de opstijgende lucht uit de wandradiator. Dat geeft dus een onaangename koude trek.”
Als alternatief daarvoor bieden installateurs balansventilatie aan, maar daarover zijn veel negatieve berichten verschenen, omdat het tot (onder meer) luchtwegklachten leidt. Dat kwam ClimaRad eigenlijk wel goed uit, want het Oldenzaalse bedrijf had al een oplossing voor dit ventilatieprobleem in huis, in de vorm van een cv-radiator met warmtewisselaar. Het komt erop neer dat de warme, vervuilde lucht die naar buiten wordt afgevoerd, via zo’n wisselaar haar warmte afgeeft aan de frisse lucht die van buiten komt, zodat die warmer het huis binnenkomt.
Een sensor regelt automatisch de hoeveelheid ventilatielucht en een filter haalt fijnstof en pollen uit de aangezogen buitenlucht. Dat principe heeft ClimaRad nu vertaald naar een afzonderlijke ventilatie-unit, zonder radiator dus. Het kastje dat binnen tegen de buitenmuur wordt geplaatst, verwarmt de buitenlucht met de warmte van de afgevoerde binnenlucht. Volgens ClimaRad kan de unit zo zelfs buitenlucht van min 10 graden voorverwarmen tot 18 graden. Het apparaat verbruikt wel stroom voor de ventilatoren, maar dat verbruik is volgens Velten zeer laag.
Per saldo bespaart het kastje 20 procent energie. Daardoor is de installatie volgens hem in zes tot zeven jaar terugverdiend. ClimaRad heeft de noviteit afgelopen week gepresenteerd op de installatievakbeurs VSK, waar de oorspronkelijke ClimaRad-radiator al een noviteitenaward won. Op de bouwbeurs in de RAI van april is de Sensa genomineerd voor de Nederlandse Bouwprijs.
ClimaRad verwacht dat de Sensa vanaf april leverbaar is. Omdat het inzetten van de warmtewisselaar niet patenteerbaar was, hebben concurrenten inmiddels ook soortgelijke apparaten op de markt gebracht, “maar daar zijn we niet bang voor”, zegt algemeen directeur Peter Schabos van ClimaRad. ” Voordeel daarvan is dat we ons product nu kunnen vergelijken.”