Bij “gebrek aan een vierde generatie” zag Van der Linden (57) zich enkele jaren geleden genoodzaakt het bedrijf te verkopen. Het maakt nu deel uit van de Hurksgroep in Eindhoven. Hurks van der linden heeft vestigingen in Sint-Michielsgestel en Alphen aan den Rijn. Met 200 medewerkers wordt een omzet gerealiseerd van ruim 80 miljoen euro. De totale Hurksgroep met dertien bedrijven en ruim duizend medewerkers is goed voor een omzet van 300 miljoen euro.
De bouwfraude ligt vers in het geheugen. De sector komt uit een diep dal. “Steekpenningen? Ik ben nooit door iemand in de verleiding gebracht. Je straalt denk ik uit dat ze die vraag niet aan je moeten stellen.”
Als het over maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat, weet Van der Linden van wanten. Hij zit onder andere in het platform levensbeschouwing van VNO-NCW. “Het is goed dat maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) in de belangstelling staat, maar daar schuilt tevens het gevaar. Het feit dat de markt naar bedrijven kijkt, kan een valkuil zijn. Het moet wel uit je hart komen, anders is het alleen de buitenkant. Als mvo niet uit de ziel van de ondernemer komt, is het van voorbijgaande aard.”
Familiebedrijven hebben volgens Van der Linden “van nature” iets met mvo. “We kennen hier de medewerkers, we kennen hun vrouwen, we kennen hun gezinssituaties. Maar doe ik het anders dan mijn opa? In feite is het oude wijn in nieuwe zakken.”
Verantwoord ondernemen moet niet alleen opgaan in actuele onderwerpen als milieu en klimaat. “Het is breder dan verantwoord met je afval omgaan. Natuurlijk zijn we rentmeesters op deze aarde. Maar we hebben ook onze verantwoordelijkheid tegenover medemensen: werknemers, klanten, leveranciers.”
Als voorbeeld noemt Van der Linden de situatie van een timmerman uit zijn bedrijf. “De man -getrouwd, twee kinderen- kreeg een loonbeslag van de Belastingdienst. Dan ruik je dat er problemen zijn. Zijn vrouw bleek een gat in de hand te hebben en flink geld uit te geven. Dat kun je laten voor wat het is. Je kunt er ook iets aan doen. Samen met een financieel deskundige hebben we voor dit gezin een schuldsaneringsplan opgesteld.”
De deur van zijn bescheiden kantoor staat altijd open. “Iedereen kan hier binnenvallen. Noem mij maar een mensenmens. Ik heb gelukkig een collega die veel van cijfertjes weet.”
Van der Linden typeert zichzelf als “redelijk vrijzinnig” rooms-katholiek. Per jaar komt hij “een keer of tien” in de kerk. “Ik ben ook eens 24 uur in een klooster gegaan. Voor rust en reflectie.”
De zondag is anders dan andere dagen. “Mijn vrouw en ik leiden een druk leven. Op zondag is er wat werk betreft een absolute radiostilte. Mijn vrouw krijgt dan ontbijt op bed, al jaren. Soms ga ik naar de kerk en de rest van de dag vullen we met bezoeken aan familie en vrienden.”
“We hebben twee dochters. De partner van de ene is joods, van de andere islamiet. Bij ons in huis zijn dus drie wereldgodsdiensten. Dat heeft me absoluut verrijkt. Ik erger me aan de verscherping van de tegenstelling tussen geloven die dezelfde basis hebben.
Het geloof waarmee ik ben opgevoed speelt absoluut een rol in mijn leven. Het zorgt voor een kader. Ieder mens heeft behoefte aan een richtsnoer. Het is niet zo dat ik met Bijbelteksten loop te strooien, maar God is wel de eeuwige Waarheid.”
Kerstpakketten verstuurt het bouwbedrijf allang niet meer. “Een veelvoud van het aldus vrijgekomen budget wordt besteed aan ontwikkelingsprojecten in derdewereldlanden. In het verleden waren we actief in Bolivia, Guatemala en Tanzania. De laatste jaren richt we ons op India. In samenwerking met de Stichting Thomas Bouwprojecten en de abdij van Berne uit het Brabantse Heeswijk financieren we de bouw van scholen, kindertehuizen en woningen.”
Bij het 80-jarige bestaan in 1997 organiseerde Hurks van der linden voor de eerste maal een Stabat Materconcert. Deze muzikaal geïnspireerde reflectie op het lijdensverhaal bleek een schot in de roos. In 1998 werd de Stichting Stabat Mater opgericht. Deze stelt zich ten doel om jaarlijks in de passietijd een aantal Stabat Materuitvoeringen te organiseren van een kwalitatief hoogstaand niveau.
Sinds 2000 vindt deze concertreeks plaats in de Sint-Petruskerk in Oirschot. Een van de concerten neemt Van der Linden financieel voor zijn rekening. “Wat de pastoor niet meer zo goed lukt, lukt ons wel. De kerk zit vol.”