Talks EnergieTransitie Amsterdam over de waterstofhub Amsterdam-Noordzeekanaalgebied

Wanneer

03/02/2022    
16:00 - 17:00

Waar

online in teams
De Ruyterkade 7, Amsterdam
Talks EnergieTransitie Amsterdam over de waterstofhub Amsterdam-Noordzeekanaalgebied

Online event ‘Hydrogen Hub Amsterdam Noordzeekanaalgebied’

Een nieuw jaar, nieuwe kansen! In 2022 staat er veel te gebeuren op het gebied van energietransitie. Zo hebben we een Klimaat- en transitiefonds van 35 mld. Dit helpt om de benodigde energie-infrastructuur (elektriciteit, warmte, waterstof en CO2) aan te leggen, de groene industriepolitiek te verwezenlijken en de mobiliteit en de gebouwde omgeving te verduurzamen.

In 2022 staat er op dat vlak ook veel te gebeuren in het Noordzeekanaalgebied. Drie verschillende bedrijven uit de Hydrogen Hub staan centraal: TATA Steel, Hydrogen Chemistry Company (HyCC) en Zaanse Maakstad nemen ons mee in hun waterstof-verhaal en pitchen hun issues. 

AANMELDEN

Gedeputeerde bij Q&A
Speciale gast tijdens één van de Q&A’s is Edward Stigter, gedeputeerde Klimaat & Energie van de provincie Noord-Holland.

#TET1: Heracless – Annemarie Manger, TATA Steel
Annemarie Manger, bij Tata Steel IJmuiden verantwoordelijk voor verduurzaming, neemt ons in haar TET mee in de beslissing die de grootste fabriek van Nederland (9.000 werknemers) heeft gemaakt afgelopen september. Het is, zoals het NRC schreef, misschien wel de ingrijpendste beslissing die de fabriek sinds de oprichting in 1918 heeft genomen. Het bedrijf besloot om in plaats van CO2 af te vangen en op te slaan over te stappen naar een waterstofroute. Tata Steel koos hiermee voor een nieuwe manier van staal maken door versneld over te stappen naar waterstof om op die manier een bijdrage te leveren aan het voorkomen van verdere klimaatverandering. Groen staal in een schone omgeving. Zo werd project Heracless geboren. Vrij naar de Griekse mythische figuur Herakles. Het eerste deel staat voor het H2-era, het waterstoftijdperk. Het tweede deel staat voor less carbon.

Call to action: Hoe gaat de ontwikkelingen rond Heracless het waterstoftijdperk versnellen? 

#TET2: Grote industrie koolstofarm – Marcel Galjee, HyCC

Marcel Galjee, managing director bij Hydrogen Chemistry Company, neemt ons mee in het proces om veilige, betrouwbare en betaalbare groene waterstofoplossingen te bieden om grote industrieën koolstofarm te maken. HyCC is een joint venture van Nobian en GIG (Green Investment Group), marktleider op het gebied van elektrolyse voor de productie van groene waterstof. Het nieuwe portfolio van HyCC biedt ruim 400 megawatt aan elektrolyseprojecten. In Amsterdam gaat HyCC 100 megawatt inzetten voor verduurzaming van de havenindustrie en staalproductie.

Call to action: Hoe komen we realis-tisch en betaalbaar naar zero-carbon industrieën?

#TET3: Zaanstad Maakstad en H2 in de industrie – Daan Reitsma

Daan Reitsma, Operationeel directeur van JS COCOA en Bestuurslid Zaanstad Maakstad, neemt ons mee in de wereld van de gebruikers. Hij vertelt waarom het bundelen van krachten in de energietransitie zo belangrijk is.

De 15 grootste industrieën in de Zaanstreek hebben zich eind 2020 verenigd in Zaanstad Maakstad. Momenteel neemt deze industrie 30% van de energiebehoefte in het NZKG (ex Tata Steel) voor haar rekening. De energiebehoefte groeit naar ca. 2000GWh in 2050 en ook waterstof is hierin van essentieel belang in het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Call to action: Call to aHoe leidt het bundelen van krachten tot meer energie?

AANMELDEN

Algemene informatie:

datum:  donderdag 3 februari 2022
tijd: 16.00 – 17.00 uur
plaats: Sessie via MS Teams

Tijdschema
16.00 uur:
Opening en inleiding door programmamanager Giulietta Cohen
TET1: Tata Steel – Heracless, Annemarie Manger
TET2: HyCC – Duurzame industrie en H2ermes, Marcel Galjee
Q&A:   Met Annemarie Manger, Marcel Galjee en Edward Stigter, Provincie N-H
TET3: Zaanstad Maakstad en H2, Daan Reitsma
Q&A:  Met Daan Reitsma en Barbara Wiewel, Gemeente Zaanstad
16.40 uur: Uiteen in online netwerkbreak
17.00 uur: Einde

OVER TET AMSTERDAM
Met Talks Energie Transitie (TET) rollen we gezamenlijk een programma uit. Met demo-projecten, kennis delen, inspiratie, innovatie en lef. Door eigen business cases in te brengen, waarvan we de kansen, uitdagingen en belemmeringen met elkaar delen. Zo starten we nieuwe projecten op en brengen we bestaande projecten samen verder.

RAAD VAN ADVIES 
BEN – ENGIE – EVOS – HyCC – ORAM – Port of Amsterdam – PwC – TATA Steel – TNO – Vattenfall – Voorbij Prefab

Kaart wordt geladen...