Rackspace Technology is een leverancier van integrale multiclouddiensten. Het bedrijf adviseert klanten over zakelijke vraagstukken, het ontwikkelen, implementeren en beheren van cloudoplossingen en het optimaliseren daarvan. Voor Rackspace draait het echter niet alleen om omzet en winst, zegt Bert Stam, directeur Northern Europe bij Rackspace. “Environmental, Social & corporate Governance” staan bovenaan de agenda van organisaties in alle sectoren. Daarom neemt Rackspace zijn verantwoordelijkheden op het gebied van ESG bijzonder serieus.”
ESG is in sneltreinvaart uitgegroeid tot een topprioriteit voor bedrijven. Deze ontwikkeling werd bespoedigd door een groeiend aantal maatschappelijke en klimaatproblemen. De steeds hogere eisen van ESG-richtlijnen en rapportages over ESG en de groeiende druk vanuit de samenleving en aandeelhouders zetten organisaties onder druk om hun activiteiten op dit gebied op te voeren.
Met het oog op de snelle ontwikkelingen rond ESG is het voor organisaties die de concurrentie voor willen blijven van cruciaal belang om de laatste ontwikkelingen op de voet te volgen. Hoe moet dit zich in 2022 vertalen in ESG-prioriteiten bij Rackspace? Stam: “In 2021 won ESG enorm aan kracht. Geconfronteerd met een wereldwijde pandemie leggen bedrijven de lat qua verantwoordelijkheid hoger om de banden met hun klanten, werknemers en de samenleving te verstevigen. Voor Rackspace maken ESG-principes een integraal deel uit van het businessmodel. ESG is voor ons geen ‘nice to have’, maar ‘need to have’; we zetten niet in op ESG omdat iedereen dat tegenwoordig doet. ESG maakt een onlosmakelijk deel uit van onze bedrijfsgeschiedenis.”
Als blijk van het feit dat ESG geen modegril is voor Rackspace, verwijst Stam naar 2007, toen het bedrijf op zoek was naar een nieuw hoofdkantoor. “Na een uitgebreide zoektocht besloten we om een verlaten winkelcentrum te verbouwen tot een kantoor- en datacenteromgeving. Dit gebouw is nu een fysieke afspiegeling van onze waarden. Het getuigt van onze wens om een topbedrijf op te bouwen en anderen te helpen om onze samenleving tot een betere plek voor iedereen te maken. Dit voor LEED Gold gecertificeerde gebouw geeft blijk van ons streven naar een schoner milieu. Tijdens het omzetten van het winkelcentrum in ons hoofdkantoor voegden we diverse functies toe die hun tijd vooruit waren, zoals een regenwaterreservoir en toiletten met een dubbele spoelfunctie.”
Rackspace is zich ook bewust van de verantwoordelijkheden die gepaard gaan met de ‘S’ in ESG, oftewel ‘Social’. “Onze unieke werknemerscultuur krijgt voortdurend bijval van externe partijen in alle delen van de wereld”, zegt Stam. “Het Great Place to Work Institute merkt ons internationaal aan als topwerkgever, ook in Nederland. Daarnaast behaalden we een score van 100% op de Corporate Equality Index van de Human Rights Campaign en werden we door deze organisatie uitgeroepen tot ‘Best Place to Work for LGBTQ+ Equality’. Dat geldt ook voor andere minderheidsgroepen. Onze senior director Global Diversity, Inclusion & Belonging ontwikkelt programma’s die bijdragen aan de groei van een divers en inclusief personeelsbestand.”
Wat de ‘E’ van ESG betreft is de milieustrategie van Rackspace volgens Stam heel simpel: “We streven ernaar om meer terug te geven aan de aarde dan wat we van de aarde nemen. Dit betekent onder meer dat we innovatieve technologieën ondersteunen die bijdragen aan positieve veranderingen in de energiesector. Dat doen we op basis van hernieuwbare energie en initiatieven voor natuurbehoud en door op te treden als pleitbezorger voor een beter klimaat. Ons doel is om in 2045 een netto nul uitstoot te hebben gerealiseerd. Daarmee liggen we vijf jaar vooruit op de ambities rond klimaatverandering van de Overeenkomst van Parijs van de Verenigde Naties.”
Rackspace publiceerde recentelijk zijn eerste ESG-rapport om het streven naar een beter milieu en duurzame bedrijfsprocessen kracht bij te zetten. Hierin zet het bedrijf een aantal manieren uiteen waarop het deze planeet tot een betere plek wil maken. “Het realiseren van deze doelstelling vraagt om een gerichte, bedrijfsbrede inspanning”, zegt Stam. “We moedigen onze leiders, teams en partners aan om een verantwoorde omgang met het milieu mee te nemen in hun besluitvorming. We verwachten van al onze werknemers en partnerorganisaties dat ze op dit gebied beter presteren dan de minimale wettelijke eisen. We vragen hen ook hun duurzaamheidsprestaties voortdurend te evalueren zodat zij continu hun prestaties op dit vlak verbeteren. We verwachten van onze leveranciers dat ze rekening houden met maatschappelijke, milieutechnische en governance-aspecten bij inkoopprocessen, het beheer van afvalwater, verontreinigingspreventie en de omgang met gevaarlijke materialen.”
In het kader van de ‘G’ in ESG wordt Rackspace geleid door een Raad van Bestuur, waarvan de meeste leden los van zijn organisatie staan. “Tot de bestuursleden behoren gerespecteerde leiders van de meest toonaangevende financiële en IT-dienstverleners”, zegt Stam. “De Raad van Bestuur helpt ons met de realisatie van onze missie om technologie te omarmen, klanten het heft in handen te geven en de toekomst dichterbij te brengen. Terwijl we werken naar een uitstoot van netto nul in 2045 blijft ons bestuur in overleg met ons ESG-comité om sturing te geven aan onze ESG-initiatieven. Daarnaast zijn onze werknemers gebonden aan een gedragscode die onze ESG-initiatieven ondersteunt. Dit is een leidraad waardoor we volgens de hoogst mogelijke ethische normen werken. Dit helpt ons om te voldoen aan de richtlijnen en verwachtingen in alle regio’s waar we zakendoen.”
ESG zal in 2022 zonder twijfel een hot item blijven, niet alleen voor Rackspace, maar in het hele bedrijfsleven en de maatschappij. “Het belang van ESG voor particulieren, wetgevers en bedrijven zal alleen maar toenemen”, verwacht Stam. “Met de levering van clouddiensten dragen we bij aan de realisatie van onze ESG-doelstellingen en die van onze klanten en partners. We bieden klanten de mogelijkheid om over te stappen op gedeelde IT-middelen en voorzieningen in de cloud, zodat ze het aantal energievretende datacenters kunnen verminderen. We vragen onze partners om te voldoen aan hoge normen om hun CO2-voetafdruk verder te reduceren. Samen zorgen we ervoor dat de hele planeet kan profiteren van de duurzaamheidsinnovaties die de cloud mogelijk maakt.”