Dit project is officieel erkend binnen het federaal actieplan MVO onder de titel Quadrant BEL arr. Leuven.
Eigen aan de methodiek is het hoe en waarom van MVO samen met andere bedrijfsleiders ontdekken en tegelijk de eigen bedrijfsstrategie duurzaam te ontwikkelen.
In Vlaanderen groeit de interesse bij KMO’s om MVO structureel te gaan toepassen. Het begrip MVO is echter veelomvattend zodat bedrijven zich de vraag stellen hoe zij concreet en pragmatisch kunnen omgaan met hun maatschappelijke verantwoordelijkheden. De beschikbare informatie hierover is voor KMO’s vaak onduidelijk vanwege de verschillende invalshoeken en de internationale context.
Veel bedrijven houden het in dit verband dan ook eerder bij geïsoleerde ad hoc initiatieven die zelden deel uitmaken van een geïntegreerde visie en bedrijfsstrategie. Doorgaans ontstaan deze initiatieven vanuit de bestaande zorgsystemen en spelen zij in op concrete problemen waarmee bedrijven geconfronteerd worden. Uit ervaring weet Voka – Kamer van Koophandel arr. Leuven dat bedrijfsleiders nochtans open staan voor het gedachtegoed van MVO. Er bestaat echter een nood aan een leerproces die de implementatie van MVO in een KMO omgeving concreet maakt, visualiseert en een blijvend effect heeft op de strategie en de activiteiten van een onderneming.
In navolging van succesvolle leertrajecten, gericht op de integratie van zorgsystemen in het bedrijfsleven, zoals Quadrant, start de Kamer met een begeleidingsproject dat gericht is op KMO’s en waarbij een leermodel voor MVO wordt aangereikt. Dit begeleidingsproject kreeg de naam: Quadrant BEL arr. Leuven. De organisator en trekker van dit project is Voka – Kamer van Koophandel arr. Leuven. Sustenuto is de projectpartner die instaat voor het inhoudelijke aspect.
In een eerste fase richt dit project zich op een 15-tal KMO’s. Bedrijfsleiders vormen de doelgroep, eventueel bijgestaan door een medewerker uit het bedrijf.
De Kamer richt zich hierbij tot bedrijfsleiders die zich als ondernemer ook betrokken voelen in de maatschappelijke context waarbinnen ze moeten werken. Deze betrokkenheid kan zich ondermeer uiten op vlak van de bedrijfsvoering, het omgaan met personeel of buurt, bedrijfsmilieuzorg, productontwikkeling, internationale handel, interesse voor cultuur, minderbedeelden, enz.
Om dit alles te bereiken richt de Kamer een uniek lerend netwerk van maximum 15 deelnemende ondernemers op, die gedurende een 6-tal meetings in 2008 onder de professionele begeleiding van Sustenuto, dit nieuwe terrein gezamenlijk zullen verkennen. Dit wordt ongetwijfeld een boeiende onderlinge ervaringsuitwisseling met nieuwe invalshoeken betreffende maatschappelijk verantwoord ondernemen.