Vandaag begint het samenwerkingsverband met de schenking van 31 patenten waarop geen rechten rusten, zo meldt Cnet. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om uitvindingen ter vermindering van vluchtige organische stoffen of zuivering van industrieel afvalwater.

Big Green Innovations
IBM initieerde eerder het programma Big Green Innovations en hoopt dat Eco-Patent Commons ecologische innovatie zal stimuleren. Maar Big Blue wil er ook graag financieel van profiteren, verklapt Dave Kappos van het bedrijf. “Er is geen reden waarom duurzaam ondernemen onvoordelig zou zijn.”

Recycling
Bedrijven die meedoen met de Eco-Patent Commons beloven de ingebrachte patenten te laten gebruiken door de andere deelnemers. Zo schonk Nokia een patent met een methode om mobiele telefoons te recyclen tot nieuwe apparaten zoals rekenmachines of afstandbedieningen. Deelnemers profiteren van de patenten van andere deelnemers, alsmede van verdere ontwikkeling en kostenvermindering van door henzelf ingebrachte ideeÃÃ??n.

Afval
Hoewel steeds meer it-bedrijven duurzaam willen ondernemen, blijft de productie van elektronica veel energie kosten en worden er vaak schadelijke chemicaliÃÃ??n gebruikt. Ook het elektronische afval is een groot probleem. IBM en de World Business Council for Sustainable Development hopen met Eco-Patent Commons een steentje bij te dragen aan de vermindering van de luchtvervuiling, het gebruik van betere materialen, recycling en een efficiÃÃ??nter watergebruik.